Историите ON AIR

Неделя от 16:00 часа
още

Историите ON AIR: Бисквити на надеждата

"Бъдеще за децата“ и община Казанлък с обща мечта – да осигурят повече работни места на хора с увреждания

17.07.2021 | 20:05 Редактор: Десислава Атанасова

Ванилия, канела, карамфил, кардамон, индийско орехче, джинджифил. Тези аромати не могат да се сбъркат! Те насищат въздуха с наслада и положителни емоции. Затова сладкарите са усмихнати, позитивни и винаги готови да дарят любов, чрез десертите си. А кулинарното им творение, което най-често си позволяваме през деня, е хрупкава и ароматна бисквитка. Предстои ни среща с момичета от "Долината на розите", които приготвят бутиковите изкушения на надеждата.

Скромният, но задружен персонал на работилничка "Бисквитките“, събира "Центъра за трудова адаптация и социализация" в Казанлък. Той е създаден по проект на сдружение "Бъдеще за децата“ и е финансиран от Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси“. 

В организацията от дълги години се занимават с деца с увреждания, но когато навършат пълнолетие, обикновено приключват работата си с тях. Родителите им обаче не се отказват да търсят нови възможности за социалната им ангажираност. Това подтиква екипа на сдружението да мисли варианти за бъдещето на порасналите вече деца.

Видяхме, че има програма, която да насърчава точно трудовата заетост, мотивацията и обучението на хора с увреждания, решихме да кандидатстваме по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси”. И нашият проект "Социално включване чрез заетост”, получи финансиране. Това обяснява ръководителят на проекта Мария Гинева. През септември 2019 г. проектът е одобрен. Европейският социален фонд отпуска 195 790 лева за реализацията му. Следват 15 месеца на интензивна работа и много надежди, че хората с увреждания ще се почувстват пълноценни и нужни.

34-годишната Ирина Растева дълго време е търсила работа, но заради интелектуалните си затруднения никъде не я наемат. Живяла е от социални помощи, но след откриването на работилничката започва да се труди. С помощта на сладкарката Виолета Василева рисува и украсява бисквитите. Ирина споделя, че откакто работи е намерила и нови приятели. Една от тях е 23-годишната Галя Николова, която е със сто процента загуба на зрение. Завършила е хуманитарната гимназия в Казанлък с профил "География и икономика“.

Приготвянето на бисквити е първата ѝ работа. Казва, че много харесва аромата на прясно изпечените сладкиши. Тя е старателна – винаги идва навреме и не сяда докато не изпълни задачите си.

Сдружение "Бъдеще за децата“ и община Казанлък имат обща мечта – да осигурят колкото се може повече работни места на хора с увреждания. Така тази уязвима група от обществото придобива умения и се чувства полезна.

"Когато една кауза си заслужава, лесно се намират съмишленици“, казва заместник-кметът на община Казанлък Лилия Цонкова. 

Местната администрация осигурява безвъзмездно помещението, където е кухнята на работилничката и един павилион на пазара, за да продават сладките.

"Бисквити на надеждата“, така в Казанлък наричат масленките, кокоските и шоколадовите сладкиши произвеждани в работилничката. В Града на Розите хората са съпричастни със съдбата на момичетата, които ги правят.

Затова на празничните им трапези, бисквитите приготвени с любов от Галя и Ирина, вече задължително присъстват.

Вижте филма на Миглена Георгиева във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК