Историите ON AIR

Неделя от 16:00 часа
още

Историите ON AIR: Китайски преход по български

Миглена Георгиева с разказ за икономиката на България, военният комунизъм, Тодор Живко и посещението му в Пекин

22.02.2020 | 20:00 Редактор: Ралица Братанова

В продължение на 45 години икономиката на България е планова. Предприятията са държавната собственост и се управляват с решения на партията. Между 1944 и 1989 година според член първи от Конституцията на Народната република ръководната сила в обществото и държавата е Българската комунистическа партия.

Една от основните разлики между социалистическата и капиталистическата система е именно в организацията на икономиката. 

Социализмът се появява на световната карта за първи път след Гражданската война в Русия, която започва на 7 ноември 1917 г. Тогава Болшевишката партия извършва преврат и въвежда новия социално-икономически модел на държавно управление. 

Вътрешната политика на съветското правителство от лятото на 1918 до началото на 1921 г. получава названието "военен комунизъм". Процесът се свързва с национализацията на промишлеността, въвеждане на централизирано управление, уравнително разпределение на продуктите, принудителен труд и политическа диктатура на партията. 

Този начин на държавно управление е бил наложен, за да може бързо държавата да се съвземе след разрухата от Първата световна война, както и от Октомврийското въстание. 

Военният комунизъм обаче продължава и след края на Втората световна война. Тогава е въведен и във всички страни, в които на власт идват комунистически партии.

"Вече, когато Русия горе-долу си стъпи на краката, тоест "военния комунизъм" от севернокорейски тип можеше да бъде трансформиран в нещо по-нормално. Вече се чувстваше, че започва да се появява битовата индустрия. Магазините вече бяха малко по-пълни, но нещата бяха далеч от това, което се очакваше. И някъде около 1979 година руснаците решиха да съчетаят двете възможности – държавно управление на фундаментите – индустриален и финансов, и търговски, и разгръщане на частна инициатива в ограничен обем. Ние разбира се възползвахме", разказва Стоян Марков, вицепремиер в правителството на Георги Атанасов.  

В началото на 80-те години настъпват първите значителни промени. Политбюро на БКП започва да търси начини да отвори българското стопанство към света и да намери нов модел за подражание. 

Тодор Живков подготвя посещение в Пекин. Китайската комунистическа партия вече има нов ръководител – Дън Сяопин. 

"Неговата цел, която той изпълни беше – китайците да се хранят три пъти на ден. Тъй като поздрава в Китай тогава беше: "Ял ли си днес?" Той я изпълни! Да нахраниш милиард и 300 със собствено производство, това е велика организация. В момента в България от собствената си земя вади около 18 до 22 процента според статистика от това, което се храни българския народ", казва още Стоян Марков.

На връщане към София Живков спира в Москва, за да информира Михаил Горбачов за резултатите от посещението и най-вече за успехите на "китайския икономически модел" като алтернатива за социалистическите страни. Съветският ръководител обаче е категоричен, че единственият правилен път е Перестройката.

В края на юли 1987 година на пленум на ЦК на БКП Тодор Живков лансира така наречената Юлска концепция. Според документа България трябва да осъществи радикални реформи и либерализация. Предвижда се собствеността на държавните предприятия да бъде прехвърлена на работниците и служителите и да се пристъпи към създаване на частно предприемачество.  

На 13 януари 1989 г. в Държавен вестник е публикуван Указ 56 за стопанската дейност. Месец по-късно пред търговските отделения на съдилищата в страната вече има опашки от хора, които са готови да започнат частна дейност. И така половин година по-късно са регистрирани 1500 фирми.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК