Историите ON AIR

Неделя от 16:00 часа
още

10 ноември – неразказани истории – I част: Началото на "Перестройката"

3 години след смъртта на Брежнев за генерален секретар на ЦК на КПСС е назначен Михаил Горбачов

10.11.2019 | 21:00 Редактор: Ралица Братанова

Три години след смъртта на Леонид Илич Брежнев за генерален секретар на ЦК на КПСС е назначен Михаил Горбачов. Той обявява, че съветската икономика е изостанала и се нуждае от промяна. Затова основната му цел става повишаването на жизнения стандарт в страната. Започва политиката на "Ускорение", по-късно наречена "Перестройка".

"Изначално той няма намерение да разпада комунистическата система, а да подобри нейното функциониране. Амбицията на Горбачов е да реформира системата така, че да я запази, да я направи конкурентоспособна и устойчива на западната конкуренция", обяснява председателят на Държавна агенция "Архиви" Михаил Груев.

Новият съветски лидер започва да говори за либерализация на отношенията – държава – народ, да се чува мнението на хората, да се поощряват колективните решения. На базата на тези неща да се намери правилният път за преустройство на икономиката и на социалните отношения. 

Но комбинацията между гласност, преустройство и празни рафтове в магазините е винаги била взривоопасна смес, казва проф. Стоян Марков, първи вицепремиер в правителството на Георги Атанасов.

Михаил Горбачов е амбициозен и енергичен лидер. Той е убеден в необходимостта от дълбоки реформи, които да превърнат Съветския съюз във водеща световна държава.

"Идването на Горбачов беше свързано с очакване в целия блок нещо да стане, нещо да се направи", обяснява Петко Симеонов един от учредителите на Клуба за подкрепа на гласността и преустройството.

"Ако говорим за така наречената Перестройка и за това, което се случи в Съветския съюз и в социалистическата общност, трябва да си даваме ясна сметка, че Горбачов се яви като един реформатор, но той не знаеше какви реформи да прави и как да ги направи. Показателно за това е, че той еднолично взе решение за разпускане на Варшавския договор. Не е имало специални съвещания и срещи на най-високо ниво, за да се вземе колективно решение. На среща с Буш в Малта се получава уникална ситуация, в която той отива сам на разговорите с него и му казва: "Г-н президент, ние взехме решение Варшавският договор да бъде разпуснат!" И Буш иска прекъсване на разговорите, защото изявлението на Горбачов е толкова неочаквано, че американците направо са ошашавени", разказва Любомир Шопов, който през 1989 година е работи е завеждащ отдел в ЦК на БКП.

"Отляво комунистите анатемосваха Горбачов за това, че е съсипал комунизма, а десницата го критикуваше, че не е бил достатъчно решителен", обяснява Ивайло Трифонов, един от учредителите на Клуба за за подкрепа на гласността и преустройството.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК