Историите ON AIR

Неделя от 16:00 часа
още

Историите ON AIR: Дипломация на пусия

През 1986 година в "Кормисош“ е паднал световният рекорд за трофей от дива свиня

28.09.2019 | 20:00 Редактор: Юлия Христова

"Кормисош“ е името на държавно ловно стопанство, което се намира в Преспанският дял на Западните Родопи. Територията му е почти 42 хиляди хектара. Релефът е доста насечен – с труднодостъпни, дълбоки дерета и стръмни, високи била.

В миналото то е било достъпно само за висши партиини функционери и високопоставени гости, както от социалистическите страни, така и от западните държави. Може би това е и една от причината, когато стане дума за "Кормисош“ хората да го наричат резерват.

Над хиляда са елените в ловното стопанство, сърните са повече от 500, а дивите свине също са над хиляда на брой.

Вивариумът или развъдникът за мечки е бил създаден през 1976 година. Това е затворен комплекс от малки циментови апартаментчета. Направили го след като мечките в Родопите силно намалели. Тогавашният първи ръководител на държавата Тодор Живков и членът на Политбюро Пенчо Кубадински дали идеята да се внесат мечета от Карпатите. Те били качени на самолет в Букурещ и докарани в ловното стопанство.

През 2015 година вивариумът беше закрит, а последните две мечки, които се отглеждаха там заминаха за Холандия. В момента на свобода в горите на ловното стопанство живеят между 62-70. Хората от близките села често разказват за срещите си с тях. Ловът им обаче е забранен.

И по време на социализма ловът на мечки също е бил забранен. За отстрел са давани само стръвниците. Бившият директор на ловното стопанство Христо Христов-Референта разказва, че е имал служител – Боян Киров, който с дни е наблюдавал животните. Само когато бил уверен, че някое от тях е опасно и може да нападне човек, тогава се е давало разрешение за ловуването му.

На 12 октомври 1986 година в "Кормисош“ е паднал световният рекорд за трофей от дива свиня. Животното е отстреляно от тогавашният първи в държавата – Тодор Живков.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК