Историите ON AIR

Събота от 19:00 часа
още

Хроники на Независимостта, част III: Дълговете на суверенна България

Турция иска страната ни да ѝ плати 650 милиона златни франка за суверенитета си

22.09.2019 | 16:35 Редактор: Ралица Братанова

Обявяването на Независимостта на 22 септември 1908 година съвсем не означава, че България автоматично става независима държава. През октомври започват дълги и мъчителни преговори между София и Цариград. 

Турция иска страната ни да ѝ плати 650 милиона златни франка за суверенитета си. В тази цена е включена изградената по турско време инфраструктура на територията на България. Добавени са и всички дължими данъци и плащания по дълга, които страната ни е пропускала да плаща.

По изчисления на българското правителство обаче сумата не е по-голяма от 80 милиона златни франка. Преговорите се превръщат в пазарлъци и към края на годината отношенията между двете страни вече са много обтегнати.

Османската империя започва да предвижва войски към българската граница, с което иска да каже, че няма да отстъпи и ако трябва, ще се стигне дори до конфликт, обяснява доц. Даниел Вачков, директор на Института за исторически изследвания при БАН. 

На този натиск правителството отговаря подобаващо и обявява мобилизация на Осма Тунджанска дивизия, която също е изпратена на границата. Започва опасно напрежение.

В тази ситуация, която изглежда патова и нерешима, много важна роля изиграва руският император Николай Втори. Той предлага един компромис, който удовлетворява и двете страни. Русия приема да опрости дълга на Османската империя от 125 милиона златни франка, а България да плати на Петербург 82 милиона златни франка, тоест да изплати турският дълг към Русия. Предложението е оформено в договор за кредит и подписано от българското и руското правителства.

България плаща на Русия само 11,330 млн. златни франка, защото започват поредица от войни, казва проф. Веселин Янчев от Историческия факултет на СУ "Климент Охридски". Напрактика това е само едно плащане по дълга, който е разсрочван многократно. 

След идването на власт на болшевишкото правителство Ленин заявява, че Русия няма претенции нито да получава, нито възможност да плаща, на когото и да било задължения натрупани от имперската власт. Така че тази сага със заплащането на българската независимост приключва без България да плати почти нищо, обяснява доц. Михаил Груев, председател на Държавна агенция "Архиви".

Официалната дата, на която държавата ни получава своята независимост, е 6 април 1909 година. Тогава е подписан българо-турския протокол, с който Османската империя признава суверенитета на Царство България. 

Вижте още във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК