Историите ON AIR

Неделя от 16:00 часа
още

Историите ON AIR: Ден денувам 

Голямата любов на Яворов

07.09.2019 | 20:00 Редактор: Юлия Христова

Македония е била голямата любов на поета и революционер Пейо Яворов. В началото на 1902 година за първи път отива там като четник. 

Десет години по-късно при избухването на Балканската война той става доброволец в Македоно-Одринското опълчение и оглавява чета номер 15, с която освобождава от турците няколко населени места.

След създаването на Вътрешната Македоно-Одринска революционна организация борбата за освобождението им става организирана. В началота на 20-ти век Пейо Яворов е сред най-активните борци.  

Той участва в дейността на двете големи освободителни организации – и на ВМОРО, и на Македоно-Одринското опълчение. В началото е редови член, но израства до ръководител. 

Както Яворов, така и цялото му поколение са обвързани с Македонското революционно движение. Въодушевлява ги идеята да бъдат освободени тези български земи от турско робство. Това казва Иво Милтенов, уредник в къща музей "Яворов“ в София. 

Неговият приятел Константин Нунков още 17-годишен заминава като четник в Македония и загива там като войвода през 1906 година близо до Куманово, допълва председателят на Фондация "Яворов“ Тодор Иванов. 

Поетът е отгледан в патриотично семейство. От малък Пейо Крачолов Яворов е слушал разкази за турското робство и Освобождението, разказва Златина Колева, директор на къща-музей "Пейо К. Яворов" в Чирпан. 

В бащиния му дом е бил основан чирпанския  комитет "Единство" членовете, на който са работили за Съединението на българските земи. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК