Историите ON AIR

Неделя от 16:00 часа
още

Историите ON AIR: Петровден и защо почитаме първоапостоли Петър и Павел

В българския фолклор те са двама братя. Работи се само на 29, но не и на 30 юни

29.06.2019 | 20:00 Редактор: Ивайло Николов
Историите ON AIR: Петровден и защо почитаме първоапостоли Петър и Павел

Всяка година на 29 юни християните по света почитат паметта на двамата върховни първоапостоли Петър и Павел.

Името, което Свети Петър е получил от своите родители е Симон. Той е роден в първата година преди новата ера в малко село близо до град Капернаум, разположен на Галилейското езеро. Баща му бил беден рибар и той наследил занаята му. 

"Личността на Свети Петър изпъква сред апостолите не заради някакво особено първенство, а заради плътността, която има неговия живот. Той е женен, има семейство, за което се грижи, а също така е навсякъде с Христос", казва доц. д-р Павел Павлов от Богословския факултета на СУ "Климент Охридски". 

Апостол Петър и Иисус се срещнали за първи път на брега на Галилейското езеро. Поговорили си. Петър се оплакал, че цяла нощ обикалял с лодката, но улов нямало. Тогава Божият Син го приканил още веднъж да хвърли мрежата и станало чудо – хванал толкова много риба, че се наложило да извика на помощ другарите си Яков и Йоан.

От този ден нататък Петър станал най-преданият последовател на Христос. Нарекъл го – Синът на Живия Бог. Заявявал, че никога няма да се отрече от него. 

"Но виждаме каква изменчива може да е природата на човека. В момент на страх, на опасност не може да издържи на напрежението. По същата причина апостол Петър се отрича от Бога, но Господ му прощава това и той отново става негов предан последовател", обяснява отец Кирил Дидов от софийския храм "Свети апостоли Петър и Павел".

Апостол Павел е роден в десетата година от новата ера в малоазийския град Тарс, който по онова време е бил в пределите на Римската империя, а днес е в Турция. Кръщелното му име е Савел. За разлика от 12-те апостоли, той не е от кръга на Христовите ученици. Бил е член на еврейска религиозна група на фарисеите, а те са сред най-консервативните юдеи. Участвал е в гоненията срещу християните и в убийството на свети първомъченик Стефан. След това с него се случва едно радикално обръщане и от най-върлия гонител на християните той се превръща в най-ревностния апостол, казва доц. д-р Павел Павлов.

Всяка година денят на двамата апостоли се отбелязва тържествено в Рим. 

"На самата ограда на "Свети Петър", на решетките на този ден се закача една рибарска мрежа, за да се напомни, че Петър е бил рибар. А в навечерието на празника папата благославя палиумите на епископите. Те се поставят в ковчеже под олтара на Свети Петър, където престояват една нощ", казва отец Петко Вълов от католическата енория "Успение Богородично".

В българския фолклор Петър и Павел са двама братя, като Петър е по-големият и по-добрият. Затова позволява на празникът му да се работи. Според народните обичаи денят на Павел е на 30 юни. 

Тогава обаче не трябва да се работи, защото светецът ще изпрати огън за наказание, разказва Юлия Попчева от Института за етнология и фолклористика при БАН. Традицията повелява за празника на 29 юни да се омесят специални обредни хлябове и да се направи курбан от пиле. 

Гледайте видеото.

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК