Историите ON AIR

Неделя от 16:00 часа
още

Историите ON AIR: Тайният свят на модата

Годишно се произвеждат 100 милиарда дрехи, продават се половината

30.05.2019 | 16:25 Редактор: Тодор Петров
Историите ON AIR: Тайният свят на модата

Всяка година в света се произвеждат около 100 милиарда дрехи. Само около половината от тях се продават в рамките на тези 365 дни. За сравнение населението на земятa e 7 милиарда и 300 милиона души. Така на всеки човек се падат по около 14 нови облекла годишно. Модата е втората най-доходоносна индустрия в света. Оборотите ѝ през 2017 г. достигнаха 3 трилиона долара.

"Повече мода се продава, отколкото коли се купуват, като стойност. И затова нищо не може да бъде оставено на случайността. И затова още 1948 година е създадена първата прогнозна къща, която се нарича "Фред Карлен" в Париж", обяснява Дора Момекова от департамент "Дизайн" на Нов български университет. 

И ето как модните диктатори не са големите дизайнери, а маркетинг агенциите. Те реално определят цвета на сезона, материите и актуалния силует. И когато последната колекция вече се продава в магазините, те обсъждат какво ще носим след две години.

"Една от тези агенции за модно прогнозиране е World Global Style Network. Те дори са наели хора да следят профилите на влиятелни тийнейджъри, които до голяма степен определят модата", казва дизайнерът Николай Божилов, който преподава "Мода" в Националната художествена академия. 

В световен мащаб годишно се изхвърлят стотици милиони бройки нежелано облекло. Средното количество, което американците пращат на боклука, е по 37 килограма на човек годишно. Ако към това прибавим и токсичните продукти, които се използват при производството на конци, платове и дрехи, става ясно, че модата е една от най-замърсяващите индустрии. 

"Затова цветът на 2019 година неслучайно е живият корал, за да напомни на производителите и на потребителите, че има проблем", обяснява Кристина Савова от департамент "Дизайн" на Нов български университет.  

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК