Историите ON AIR

Неделя от 16:00 часа
още

Историите ON AIR: Тодоровден

На този ден прабългарите правели преглед на конницата си

12.04.2019 | 14:07 Редактор: Ралица Братанова

В първата събота на великия пост църквата отбелязва Тодоровден. В народния календар празникът е известен като Конски Великден. Всяка година на Тудорица в цялата страна се

провеждат традиционните кушии, а победителя и неговия кон се радват на всеобщо уважение от местните хора. 

С радлични игри с коне прабългарите са отбелязвали края на зимата. Така те са правели преглед на конницата, преди да започнат различните военни кампании, разказва ръководителят на прабългарската школа "Бага-Тур" Явор Гънчев.

Тодоровден е празник на конния спорт, на коневъда, на ездача, на конете. Денят е много емоционален и заради състезанията, които се организират на всички хиподруми в страната.

В тях се включват както малки деца, които от скоро яздят, така и жокей, а красивите животни усещат приповдигнатото настроение и вълнението на хората, обяснява майсторът по конен спорт и треньор Ангелина Асенова.

А в народната традиция Свети Тодор сваля кожуха и се приготвя за лято. От този ден започва усиления труд. Смятало се, че на този ден е ставало оплождането на земята.

Затова жените не работели нищо, за да могат да забременеят и да родят по-лесно. Правели са се магии за раждане на хубави и здрави деца, а свекървите са водели младите си невести на църква още рано сутринта, разказва доц. Петя Банкова от Института за етнология и фолклористика към БАН.

На Тодоровден църквата почитат Свети Теодор Тирон. Той бил римски войн, но заради вярата си в Исус Христос бил измъчван и убит.

Петдесет години след смъртта си той по чуден начин се появил на Константинополския патриарх в първата седмица на Великия пост. Целта му била да предупреди и предпази вярващите от коварния план на император Флавий Клавдий Юлиан, който искал да оскверни храната им.

Гледайте видеото.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК