Нови идеи: Най-интересните събития тази седмица

Кино фестивалът In the Place, изложбата "Ротации" на Венелин Шурелов и др.

17.09.2019 | 10:55 Редактор: Зара Паталева

Започваме с 16-ото издание на кино фестивала In The place, който ще се проведе между 19 и 26 септември. Тази година фестивалният и конгресен център във Варна ще бъде домакин на събитието.

По време на тази кино седмица в морската столица ще има прожекции, професионални конференции, срещи с индустрията, питчинг сесии и музикален фестивал – всички под знака на In The Palace. 16-ото издание на утвърдения международен фестивал за късо кино ще представи селектираните над 140 нови късометражни филми от цял свят.

По традиция ще има и един филмов блок, съставен от документални и експериментални късометражни заглавия – обеща Цанко Василев в студиото на "Артефир“.

А освен всичко това организаторите са подготвили и съпровождащото събитие Music Palace Fest, което ще се състои от  5 концерта и включва едни от най-изявените български джаз музиканти, като много от тях имат и пряка творческа връзка с късометражното кино в ролята си на продуценти и актьори. Всички концерти са в зала 1 на Фестивалния и конгресен център.

Второто събитие, което ви предлагаме, е първата самостоятелна изложба в Париж на визуалния артист Венелин Шурелов. 40 картини и някои от емблематичните фигури-обекти ще бъдат представени в изложбата в "Ротации".

Експозицията се открива на 19 септември и може да бъде видяна от жителите и гостите на френската столица в галерията до 10 ноември. Изложбата на Шурелов събира най-новите му, неизлагани до момента работи, както и някои творби от дългогодишния му проект SubHuman Theatre - платформата, която художникът разработва от 2004 година насам.

Шурелов създава в областта на съвременното изкуство и дигиталните технологии. Стилът и в картините, и в сценографиите, които прави за театъра, е провокативен, прям, гротесков и синтез на новото време. Проектите му са многопластови, включват рисунка, интерактивна инсталация и пърформанс, дигитални технологии, видео и арт теория.