Г. Димов: Не ЕС не може без Турция, а Турция не може без ЕС

Бившият ни консул в Турция коментира отмяната на изборния резултата в Истанбул

11.05.2019 | 18:30 Редактор: Ивайло Николов
Г. Димов: Не ЕС не може без Турция, а Турция не може без ЕС

"Турция не може без ЕС и без европейските страни" - това заяви в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR бившият ни генерален консул в страната Георги Димов по повод изказването на турския президент Ердоган. 

На 9 май държавният глава на южните ни съседи заяви, че Европейският съюз се нуждае повече от Турция, отколкото Турция от Евросъюза и "усилията на ЕС за гарантиране на неговите ценности са обречени на провал без пълноценното участие на Турция"

Това изявление на турския президент стана факт след критиките на Европейския съюз за отмяна на резултата от изборите в Истанбул, където опозиционният кандидат спечели, и насрочването на нови избори за кмет на града на 23 юни. 

"Турция продължава с гигантски крачки да бяга от днешните съвременните наши ценности", категоричен беше Димов.

"Турция не може без европейските страни. Без Запада Турция е срината икономически, това е ясно. За първото тримесечие на тази година турският внос е намалял с 22% просто защото няма възможности, а износът е нараснал само с 1,5%. Разбира се, това намалява външнотърговския дефицит, но знаете ли какво означава ограничен внос – това означава ограничено потребление. Първо битово, т.е. стягане на коланите и второ -  индустриално", посочи още Георги Димов.

В предаването "Брюксел 1" дипломатът коментира още отмяната на изборния резултат в Истанбул и защо Европейския съюз реагира така остро на насрочването на нови избори. 

Гледайте целият разговор на Милена Милотинова с Георги Димов във видеото. 

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК