Операция История

Неделя от 16:30 часа
още

Кои са тракийците и какво трябва да знаем за тях?

16 юни 1913 г. е тъжна дата, която води до национална катастрофа, казаха д-р Ваня Иванова и Стоян Райчевски

16.06.2024 | 18:15 Редактор: Йоана Великова

В предаването "Операция история" гостуват д-р Ваня Иванова и Стоян Райчевски, които коментират каква е тайната богатството на тракийския фолклор и култура и каква е съдбата на тракийци в миналото и днес. 

"16 юни 1913 година е тъжна дата, която води до национална катастрофа, в която тракийци преживяват изключително тежка съдба. Знаете, че след 1913 година тракийци са гонени, разорени, напускат домовете си в търсене на път към родината България и въпреки тежката съдба, за която голяма част от изследователите с основание казват, че това е геноцид. Българските политици все още не са намерили сили да признаят този геноцид. 110 години след своята тежка съдба тракийци продължават да търсят справедливост и въпреки всичко спазват завета на своите деди, да не забравят, но и да не отмъщават. Независимо от това, българските политици са длъжници на тракийци, трябва да бъдат признати техните човешки права и да бъде намерена възможност за тяхното материално обезщетяване за всичко, което са загубили", каза д-р Иванова по повод датата на започване на Междусъюзническата война. 

Пред Bulgaria ON AIR Райчевски допълни, че за него тази дата е преломна в нашата история, която носи разруха и катастрофа, не само териториална, а и на съзнанието и психиката на българския народ. 

"Когато говорим за тази драма, трябва да имаме предвид не само историята и миналото, но и поуките, които трябва да се извлекат. Тази тема е много актуална по отношение на проблемите, които имахме доскоро с политическия елит на нашата съседна - Северна Македония, защото обвинявайки българите в какво ли не, забравят, че всъщност България е хвърлила най-големите си усилия, дори саможертва с опита да се защити от по-голяма война", заяви той. 

Д-р Иванова разказа какво е характерно за тракийската култура, която се радва на интерес. Те създават свои читалища, песенни и танцови състави. Тракийските българи живеят почти из цялата територия на България, главно в югоизточните части от страната. 

Гледайте целия разговор във видеото.