Операция История

Неделя от 16:30 часа
още

Къде са се появили първите земеделци в праисторията?

"От Анатолия са пренесени зърно и малки животни по нашите земи", каза инж. Иван Лишков

19.05.2024 | 19:04 Редактор: Йоана Великова

Коя е родината на първите земеделци - дали е Анатолия или е днешна Северна България и какви са били миграционните потоци преди хиляди години? По тези теми в предаването "Операция история" говори специалистът по праистория инж. Иван Лишков. 

"Наложеното досега е, че от Анатолия и от Анадола със салове са пренесени на нашите земи зърно и малки животни, които в последствие, след като са били на нашата територия, са пренесени и в Европа. Данните, че е имало уседнало земеделие са на основата на фундаментални и реални научни изследвания, изследване на самата почва, а преди това на самата археология, която е извършена до прословутото 16-о хилядолетие", поясни инж. Иван Лишков

В ефира на Bulgaria ON AIR той допълни, че 36 хиляди години по нашите земи доказано е имало богата растителност и животинско присъствие. В Оходен може да види светилищно-храмов комплекс с прилежащо селище около него, което доказва и наличието на човешко присъствие. 

"Трябва да търсим и да знаем, че това е оазисна територия между вечни ледове, която е приютила живот. Говорим за микроорганизми, растения, животни и човек и в същото време може спокойно да бъде наречена райската градина, но задължително територията, прилежаща на Черното езеро на Запад, започваща между Дунав и Стара планина, стигайки до Бърно", каза Лишков. 

Гледайте целия разговор във видеото.