Операция История

Неделя от 16:30 часа
още

Откриха погребение на дете от знатен произход край Козлодуй - находка на световно ниво

Става въпрос за един много рядък случай на погребение на дете с цинобър, каза Росица Манова

21.04.2024 | 19:28 Редактор: Йоана Великова

В последните дни една новина обиколи историческите среди у нас. Бе съобщено, че в село Крива бара, община Козлодуй, е открито погребение на дете от знатен произход. По костите на детето са открити следи от цинобър, много скъп метал, символ на богатство и могъщество в древността. За да говори за това и още много открития, в студиото на "Операция история" е д.н. Росица Манова, експерт реставратор.

"Тази находка е изключителна, тя е на световно ниво. Всъщност, става въпрос за един много рядък случай на погребение на дете с цинобър. Това е живачен пигмент, изключително трудно добиван в миналото. Той се е вадел от мини, обикновено златоносни, съответно за да бъде добит този метал са измирали хора и е ползван само от определени аристократи. Погребението е от около 2900 години пр.н.е. и такива погребения в България липсват", каза Манова.

В ефира на Bulgaria ON AIR тя заяви, че когато се намери цинобър в нечие погребение, това означава прераждане и запазване на рода. Ако червена охра бъде открита в погребение, става въпрос за мъжка фигура. 

"Археологическата професия изчезва, защото има едно недоразумение, което може да бъде поправено. В българското законодателство е засегната темата за реставрацията, като е наложен лиценз, който всеки реставратор трябва да вземе, но той се взима само с висше образование, с 5 години трудов стаж и процедурата е много сложна", допълни Манова. 

Целия разговор гледайте във видеото.