Операция История

Неделя от 16:30 часа
още

Историк: "Сглобки" е имало и в миналото, нашите политици не могат да правят коалиции

Политическа действителност принуждава политиците на компромиси, заяви доц. Светослав Живков

14.04.2024 | 18:44 Редактор: Йоана Великова

В предаването "Операция история" и рубриката "Тяхната история" историкът доц. Светослав Живков говори за сглобките в българската история през годините и фашист ли е бил инженер Иван Иванов.

"Интересното е, че нашата политическа действителност до голяма степен предпоставя и принуждава политиците и партиите да правят коалиции, но те все не могат да се научат как да ги правят или поне по-безконфликтно и това довежда до сеири", каза доц. Живков.

В ефира на Bulgaria ON AIR той допълни, че "сглобки" е имало и в миналото. Например, през 1919 година имаме избори за Народно събрание "Земеделците" с първа сила, но нямат мнозинство и формират коалиционен кабинет. 

"За съжаление името на Иван Иванов стана жертва на политиканстване. Той няма как да е фашист по няколко причини. Първо, той е безпартиен, никога не е членувал в политическа партия, независимо дали е фашистка, комунистическа или демократична. Второ, на него му е забранено да е политик от закона. В онова време кметът на София не е както сегашния кмет да е политическа фигура", заяви историкът. 

Целия разговор гледайте във видеото.