Операция История

Неделя от 16:30 часа
още

Къде е останал българският елит?

Ордените за храброст се носят от лявата страна до сърцето, заяви Ивайло Танчев

14.04.2024 | 17:44 Редактор: Йоана Великова

Голяма част от българският елит е останал по бойните поля на войните, но тези хора и техните постижения не трябва да бъдат забравени. В предаването "Операция история" говори големият колекционер от Национално дружество "Традиция" Ивайло Танчев.

"Може да се каже, че офицери са били българският елит. След Освобождението на България от турско робство има огромно желание сред населението, военните училища са пълни, част от българските земи не са освободени все още и нацията имала хъс да се освободи и всички са гледали в тази посока. Не като сегашните времена, когато нещата са коренно различни, има треска само за пари, а тогава са гледали само идеята да се обединят и да освободят България", заяви в ефира на Bulgaria ON AIR Ивайло Танчев.

В студиото Танчев донесе част от своята колекция от награди и ордени за храброст. В нея той има орден, принадлежал на Александър Батенберг.

"Войнишките кръстове имат няколко много големи герои. Те са само трима и притежават по 6 кръста. Има и една жена, която има 4 кръста. Можем да си представим какво трябва да направиш, за да си такъв храбрец", допълни колекционерът. 

Гледайте целия разговор във видеото.