Операция История

Неделя от 16:30 часа
още

Какво не знаем за атентата в църквата "Света Неделя"

На място загиват 134 души, а общият брой на жертвите е 213

07.04.2024 | 17:33 Редактор: Йоана Великова

В студиото на "Операция история" писателят Андрея Илиев говори за едно от най-зловещите събития в нашата история - атентатът в църквата "Света Неделя" в София през април 1925 година. Той е автор на книгата "Специално поръчение", посветена именно на това събитие, на жертвите, за извършителите и за българското братоубийство.

"Преди години влязох в българския архив, който се намираше в МВР, за да търся истината за атентата. Там ме посрещнаха много добре, дадоха ми всички необходими материали, за да вляза в проблема и сам да си направя изводи за това какво се е случило и кой има вина. През 2009 година имаше много политически спекулации по всички теми, включително и за атентата. Има една стълбичка, която, стъпало по стъпало ще те доведе до атентата. На първото стъпало с трите войни, които са се водели - Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война. Хората по време на война се ожесточават", разказа Илиев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той посочи, че по онова време България е разделена на 3 зони - италианска, английска и френска и тази окупация е била много тежка, защото когато чужда войска влезе в земите ти, не те очаква нищо добро.

"Идеята за атентата идва на 18 декември 1924 година на погребението на един български прокурор, който е застрелян от комунистическата партия, понеже лишил затворниците от вестници и от свиждания. На погребението присъстват почти цялата терористична група на БКП и тогава Петър Абаджиев вижда колко много хора са се събрали от обществената безопасност. Идва му наум, че могат предварително да застрелят някой от тях и понеже гробът се копае предварително, там някъде да заложат машина и на погребението на убия обществената безопасност, което е и идеята до февруари 1925 година и не е била политическа. Политическа става, когато БКП понася много удари", каза Андрея Илиев.

Гледайте целия разговор във видеото.