Операция История

Неделя от 16:30 часа
още

България - „пешка” или „царица” в руската игра?

Граф Игнатиев и българската орисия. Говори полк. Костадинов

03.12.2023 | 18:00 Редактор: Таня Харизанова

Няма по спорна тема в нашата история от тази за ролята на Русия в българската национална орисия - тя е свързана с разделението на българите на русофили и русофоби. Една най - обсъжданите личности е тази на граф Николай Игнатиев, защото в кръга на шегата, това не е просто улица в София или име на град до Варна и село до Пловдив, а руски военен и дипломат от най-висш ранг с огромно реално влияние върху нашата съдба ,особено що се отнася до Руско-турската война и Санстефанския мирен договор.

Спорът за граф Игнатиев е дали той няма участие в процеса срещу Левски, каква е същността на Санстефанския мирен договор и всъщност, дали графът просто не е искал да превърне българите в „послушно оръдие на руската политика”.

Извън темата - негов правнук на име Майкъл Игнатиев беше основен деец и даже лидер на Либералната партия на Канада, беше и от основните поддръжници на Пиер Трюдо, бащата на сегашния канадски премиер Джъстин Трюдо. Както се казва интересен род. 

За да представи своята гледна точка за ролята на граф Николай Игнатиев в нашата история в предаването ОПЕРАЦИЯ ИСТОРИЯ гостува бившият преподавател във Военната академия полк. Йордан Костадинов.

Целия разговор гледайте във видеото!