Операция История

Неделя от 16:30 часа
още

Близки ли са българите и хуните?

Имало ли е древни български империи?

21.11.2023 | 19:40 Редактор: Таня Харизанова

Една огромна държава кара светът да трепери няколко столетия - това е държавата или империята на хуните. Те властват над огромна територия от днешен Китай до Централна Европа и практически под техните удари започва разпада на Великата римска империя. Много спорно е какви са били точно хуните - номади, монголоиди или нещо съвсем различно. По принцип е много странно един съюз на някакви диви племена да може да постави на колене нещо като Римската империя.

Още по интересно за нас, българите, е, че редица историци, а и древни автори, свързват хуните с българите. Всъщност голяма част от академичната наука приема, че българите са били част от хунския съюз. Даже през 30-те години на 20-ти  век се появява теорията за хунобългарите.

Темата е много спорна, както винаги ние, българите, сме разделени. Едни приемат, че да сме наследници на Атила е повод за гордост, други смятат, че през годините нарочно е наложена тезата за евразийския произход или пък хунските връзки на древните българи, за да се подмени нашата история.

Човекът, който поканихме в предаването ОПЕРАЦИЯ ИСТОРИЯ, отдавна изследва хуните и връзките на българите с тях. Това е историкът Александър Мошев.

Гледайте целия разговор във видеото.

1
0 rate up comment rate down comment 0
Ganio
преди 9 часа
Манджурия от там е тръгнал *** Сигнализирай за неуместен коментар