Министър Андрей Живков: Рискът, клиенти да останат без газ, е реален

Успокоение на цените в началото на пролетта, прогнозира служебният министър на енергетиката

01.11.2021 | 12:30 Редактор: Таня Харизанова

В сравнение с европейските борси, по отношение на средномесечните цени на електроенергията, България е на последно място. В момента цените са високи, волатилни са и се променят всеки ден. Като основна причина за ръста на цените се очертава високата цена на природния газ, който в резултат на голямото търсене, започна да заобикаля европейския пазар за сметка на Азия. Това доведе и до дефицит на природен газ. Руските доставки не бяха увеличени. Газовите хранилища в Европа, включително и българското, не са толкова пълни като предишни години. Това са поредица от фактори, които доведоха до скок на цените не електрическата енергия и газта. Това заяви служебният енергиен министър Андрей Живков в предаването Money.bg по телевизия Bulgaria ON AIR.

"Прогнозите са за успокоение на цените в началото на пролетта. Това показват фючърсите, както и очакванията на експертите. Европа се насочва основно към битовите потребители, като потърпевши от кризата. При нас това е на регулиран пазар, което ни предпазва от този шок, но за съжаление бизнесът е засегнат, затова и мерките са насочени към него", заяви Живков.

По думите му са взети поредица от мерки без промяна в законите. Основната мярка е помощ от 110 лева на мегаватчас.

"Мярката ще действа през месеци октомври и ноември. 450 милиона лева са предвидени, които се взимат от печалбата, която реализира в момента в АЕЦ "Козлодуй", обясни министърът.

"Считаме, че през декември ще има работещ парламент, на който да предложим друг вид мерки", заяви той.

На запад има компенсиране на енергоинтензивните производства. И у нас беше предвидено в едно изменение в Закона за климата, което е било твърде дискусионен текст и очевидно преди време не е постигнат консенсус и тези промени не са приети. Ето защо парламентът трябва да се активизира, коментира той.

Задълженията на Топлофикация София

"И сега се случва това, което се случвало и предишни години. Топлофикация София трупа задължения към "Булгаргаз", които са просрочени. В даден момент "Булгаргаз" е на ръба да изпадне в ликвидна криза и да не може да си плати доставката на газ, който е изконсумиран. Той е обществен доставчик и като имаме предвид това, рискът, много клиенти да останат без газ, е реален. Тук по-скоро стои въпросът в ефективното управление на Топлофикация. Цесията, която направихме е за 121 милиона лева, преди това бяха над 700 милиона", коментира Живков.

Алтернатива ли е атомната енергия?

Темата за ядрената енергия отново изплува в ЕС, смята Живков.

"Отново се заговори за това ядрената енергия да бъде призната като беземисионна и да бъде включена в таксономията на ЕК, така че за нея да могат да се дават повече средства. При всички случаи тя е базова, устойчива и безопасна. България толкова години експлоатира ядрена централа и знаем, че тя носи основната тежест в енергийния баланс на България. Много от страните в Европа са на мнение, че ядрената енергетика трябва да се признае", заяви Живков.

Цялото интервю гледайте във видеото!