"Змия и лилия" на Никос Казандзакис отново ще зарадва българските читатели

Първото издаване на романа е преди близо 40 години

30.05.2018 | 15:12 Редактор: Ивайло Николов

Първата публикувана книга на именития автор Никос Казандзакис "Змия и лилия" отново ще зарадва българските читатели почти 40 години след първото си издаване.

За това, което е малко известно за твореца и неговия роман, разказва в предаването "Околосветско" преводачът на четивото Иван Генов.

При издаването на романа си Казандзакис се подписва с псевдоним. Провокативната книга цели да разбуни духовете на консервативното гръцко общество с една история за любовта и еротиката. Тя предизвиква фурор.

"Авторът пише за неща, за които не е било прието да се пише. Сюжетът е насочен към една традиция, която е по-скоро френска, отколкото гръцка", сподели пред камерата на Bulgaria ON AIR Иван Генов.

Той обяснява още колко е важна ролята на преводача за успеха на една книга в чужда страна и колко време му отнема превода на сложен автор като Казандзакис."Казандзакис има свой собствен език, както Омир.

Много е трудно да се преведе, защото той използва много неологизми" - казва преводачът.

Гледайте видеото!


1
0 rate up comment rate down comment 0
Luchezar Mladenov
преди 5 години
"Никос Казандзакис за първи път е достъпен за читателите у нас"Г-н Ивайло Николов! Проверихте ли преди това КОЛКО точно книги са издадени на Казандзакис на български език? Поне 5-6 са! И сега е достъпен за ПЪРВИ ПЪТ у нас?! Сигнализирай за неуместен коментар