Защо летището трябваше да стане и защо не стана "Желю Желев"

Софийското летище продължава да носи името "Враждебна"

01.02.2019 | 23:55 Редактор: Зара Паталева
Защо летището трябваше да стане и защо не стана

Инициативата столичното летище да носи името на първия демократично избран български президент Желю Желев удари на камък. Комисията по наименуване на обекти с национално значение и населени места към президентството е отказала да даде зелена светлина за това. Мотивът е, че няма становища от институциите, както и обществен дебат по въпроса. За това стана ясно от годишния отчет на комисията по дейността ѝ за 2018.

Предложението за преименуване на летището, познато като „Враждебна“, дойде от Петко Симеонов, един от основателите на СДС и Соломон Паси, като за целта бе създадена петиция на сайта петиция.ком. Тя беше адресирана до държавния глава Румен Радев, заради неговото конституционно правомощие да наименува обекти с национално значение.

Законът за защита на личните данни, приет от парламента през миналата седмица, няма за цел да фалира предприятия или медии. Неговите текстове дори улесняват работата на журналистите, каза председателят на Комисията за защита на личните данни Венцислав Караджов.

Твърденията, че чрез него ще има контрол на медиите и ще се ограничи свободата на словото, той определи като фалшива новина. Караджов обяви, че десетте правила, които не трябва да бъдат нарушени, за да не се стигне до санкции, били дадени за улеснение на журналистите.

Както е известно, през миналата седмица Асоциацията на европейските журналисти призова президента да наложи вето на закона, "Така приетият законопроект противоречи на основни принципи и права, предвидени в конституцията. Той не отговаря на духа и принципа на регламента на Европейския съюз, според който обработването на лични данни следва да е предназначено да служи на човечеството", се казва в аргументите на браншовата асоциация.

Втора част гледайте тук >>