Кои са истинските консерватори у нас

Политическата мода на консерватизма у нас

11.01.2019 | 23:50 Редактор: Зара Паталева
Кои са истинските консерватори у нас

Що е консерватизъм? За едно от определенията му се смята афоризмът: "Промяната е средство за нашето съхраняване" както и формулировката, че способен е този държавник, който съчетава склонността да запазва със способността да реформира.

Според социологическо проучване, цитирано от евродепутата Николай Бареков, Волен Сидеров е най-разпознаваемият консервативен политик в България. Според него Сидеров може и трябва да оглави голяма консервативна коалиция на европейските избори, която да стане втора сила.

В десния политически спектър се ситуира и още една нова формация – тази на Петър Москов, бивш здравен министър от кабинета Борисов 2. Още с новината за нейното създаване, той отправи критики към Волен Сидеров и даде косвена заявка за евентуално партньорство с неговите сегашни партньори от Обединени патриоти - Симеонов и Каракачанов. Учредяването на политическата формация на д-р Москов предстои.

Кое е културното и кое е не-културното събитие на 2018 година? Традиционната класация на читателите на сайта Площад Славейков определи като най-значим за изминалата година Концертът на Кралския Концертгебау оркестър – Амстердам в София. Гастролът на една от най-елитните в света музикални институции през юни в зала 1 на НДК, със солист виртуозният български цигулар Веско Пантелеев-Ешкенази, оглави класацията с 28%.

Само с 45 гласа след победителя, второто място зае концертното турне на Александрина Пендачанска "Това съм аз". Музикално е и събитието, спечелило бронза: турнето "Пътешествие на светлината" на Хора на слепите „Акад. Петко Стайнов“ в Австрия.

Приз за "Некултурно събитие на годината" "получи" изложбата на депутата Вежди Рашидов в Лондон, като получи цели 25% от гласувалите.

Втора част гледайте тук>>