Медиите и Държавна сигурност

"Държавна сигурност и средствата за масово осведомяване /1944-1981/"

25.12.2018 | 18:30 Редактор: Зара Паталева
Медиите и Държавна сигурност

Един от основните проблеми, свързани с наследството на комунистическия режим в България след краха на управлението на Българската комунистическа партия  през 1989 г., са архивите на репресивния й апарат.

В общественото пространство те са придобили публичност като досиетата на бившата Държавна сигурност. Въпросът с тяхното отваряне и прекъсване на зависимостите на нейните сътрудници е белязан от остро политическо противопоставяне, множество скандали и не една или две манипулации.

Грешка е да се каже, че нашите съвременни коледни традиции идват директно от предхристиянското езичество. Когато християните разпространяват религията си в Европа през първите векове на новата ера, те се сблъскват с хора, които живеят с различни местни и регионални религиозни вярвания.

Тези езическите традиции са останали и след като християнството завладява Европа. Елхата е немско изобретение на 17-и век, но то очевидно произлиза от езическата практика на вкарване на зеленина на закрито, за да се украсят домовете в средата на зимата.

Модерният Дядо Коледа е пряк потомък на Дядо Коледа в Англия, който първоначално не е давал подаръци. Дядо Коледа и други негови европейски варианти са съвременни превъплъщения на старите езически духове, които са пътували към небето в средата на зимата.

Втора част гледайте тук>>