Приемаме ли бежанците?

Тази и още теми в предаването "Необичайните заподозрени" на 19.02.2017 г.

20.02.2017 | 17:57 Редактор: Мария Аладжова
Приемаме ли бежанците?

Как виждаме бежанците? Приемаме ли ги и играе ли църквата ролята на миротворец в този диалог? По темата в предаването "Необичайните заподозрени" с Георги Лозанов говориха доц. Клара Тонева и Пламен Сивов

"Струва ми се, че проблемът ескалира, защото още през 2013 година нямаше ясно разграничение между емигрант и бежанец и защото тогава говоренето беше много емоционално, а не толкова рационално и съответно тези страхове бяха преувеличени много от националистически партии. Така че сега сякаш берем плодовете на това размиване, което се случи", коментира доц. Клара Тонева.

Според нея очакванията към цъкрвата са неправилно насочени, църквата е не толкова с някаква политическа роля, а с екзистенциална роля. По думите ѝ всеки човек има естествен страх, който се поражда от непознаването на другия.

Така или иначе у нас този проблем съществува от 4 години, като все още продължават опитите да се говори нормално по темата.   

"Но неизменно говоренето, общественото говорене, общественото отношение, медийното представяне на тази тема се поставя на полюсна плоскост и съответно, ако ти не принадлежиш на един от двата полюса, съответно те обявяват за някакъв вид враг. Ако застъпиш една малко по-либерална, приемаща позиция, в полза на една политика на едно по-отворено приемане на тези хора, веднага си "соросоди". Ако пък си в тази посока, където се застъпваш повече за националния суверенитет, за защита на границите, по-твърди мерки на границите, тогава пък ставаш патриот, "Динко", "свински опашки" и т.н.".

Във втората част от предаването музикантите Симеон Щерев и Иван Милев говориха по темата за ролята на забавлението като политически опасна, визирайки времената на тоталитаризма. Според Щерев тази "роля" е била надценена. Той припомни още за случаите, когато представители на властта са се дразнели от пеенето на английски:

"Те се дразнят от английския, зщото това е американският език, "езикът на нашите врагове", а те не можеха да съществуват без да си създават врагове и да се борят срещу тях и да ги побеждават", анализира музикантът.

В този ред на мисли Иван Милев добави, че според него по онова време безспорно музиката е била своебразна съпротива - мнение, с което Щерев не се съгласи.

Вижте пълния разговор във видеото:

В третата част на предаването писателят Владимир Левчев говори за страстите зад океана, които не остават без реакция и у нас. 

Ентусиазмът спрямо Тръмп сред привържениците на Путин в България, бил поутихнал, посочи Левчев: "Този предвиждан враг между кагебистът-монархист и мултимилионера-революционер май няма да се състои", коментира той.

И въпреки това добави, че все пак не може да сме сигурни в нищо, "защото цари тотално объркване и в самите Щати хората не са напълно наясно".

Пълните разговори - във видеото!