Евролистите като политически автопортрети

Евроизбори 2019

19.04.2019 | 23:55 Редактор: Зара Паталева
Евролистите като политически автопортрети

Еврокомисарят по цифрова икономика и цифрово общество в Европейската комисия Мария Габриел е водачът на листата на ГЕРБ и СДС за евроизборите на 26 май.  Двете партии обявиха, че ще участват заедно в евровота като СДС ще получи две места в листата.

Позицията на Габриел не е изненада, тъй като тя имаше най-много номинации от областните структури на ГЕРБ.

През седмицата станаха известни и предложените от СДС кандидати за евродепутати - това са Александър Йорданов и Илия Лазаров, които са поставени съответно на шесто и седемнадесето място в листата. Шанс да влезе в парламента има само Йорданов, тъй като България избира общо 17 евродепутати от всички партии.

Тайното гласуване отреди петото място на Станишев, спечелил го на балотаж с Иван Кръстев - заместник-министър на образованието в кабинета "Орешарски", който остана шести. Предвид заложената от БСП цел за поне шестима евродепутати и ниския праг за преференции от 5%, не е изключено на 26 май да има изненадващи размествания.

Режисьорът и сценарист от киното Иглика Трифонова се превръща в куратор на изложбата "Портрет на приятел" - петата от поредицата на "Другото око" на Софийска градска художествена галерия, която се откри тази седмица и ще посреща посетители до 2 юни.

Проектът "Другото око" започва още през 2010 г. и цели да представи един различен поглед към творбите от фонда на галерията. Идеята е творчески личности, които не са изкуствоведи, да получат достъп до музейната колекция, да изберат посока и идея за експозиция.

Втора част гледайте тук >>