Как се издържа политическата класа на прехода

Какво получават политиците в България днес

12.04.2019 | 23:55 Редактор: Зара Паталева
Как се издържа политическата класа на прехода

Политиците и хората във властта декларират всяка година парите и имотите си пред Сметната палата. Взехме за пример декларациите за 2016 година.

В първата си декларация като президент Румен Радев обявява, че притежава половината от апартамент в София. Жилището е от 143 кв. м. и е оценено на близо 170 хиляди лева. Със съпругата си Радев притежава малко над 11 хиляди лева на влог и стара кола за 3 300 лв. Общите кредити са им за 30 хиляди лева.

Вицепрезидентът Илияна Йотова е по-богата от патрона си, тя притежава апартамент в София от 170 кв.м и автомобил висок клас. Йотова има още банков влог в размер на 647 000 лева.

Премиерът Бойко Борисов е декларирал 26 700 лева спестявания от заплата. Според декларацията му той не притежава нито имот, нито собствен автомобил.

За същата 2016 година, която избрахме, минималната заплата е била 420 лева, средната работна заплата е била 950 лева, основната заплата на един депутат в парламента, който не отсъства от работа е била 2925 лева, а средната пенсия 329 лева.

Група "Градът" е първата и вероятно най-успешна група на български артисти – художници авангардисти. Създадена е през 1986 от изкуствоведа Филип Зидаров и в нея влизат Андрей Даниел, Божидар Бояджиев, Вихрони Попнеделев, Греди Асса и  Недко Солаков.

Групата, подобно на повечето артистични организации съществува кратко от 1986 до 1991. За това време тя се превръща в истинско явление, тъй като за първи път показва на родната публика инсталации, пърформанси и други съвременни арт техники. В годините преди 10 ноември 1989 това се приема почти като политическа акция срещу властта, която публиката жадува от години. Групата става абсолютен хит и за времето, в което съществува, променя сериозно представата на зрителите за начина, по който съвременното изкуство трябва да се експонира.

Втора част гледайте тук >>