Балканските ни съседи - възпитание на чувствата

Румъния като най-предпочитана съседна държава за българите

05.04.2019 | 23:55 Редактор: Зара Паталева
Балканските ни съседи - възпитание на чувствата

Румъния се оказва най-приемливият български съсед според данни на "Галъп интернешънъл".
Помолени да отговорят имат или нямат доверие по списък със съседни държави, българите класират Румъния на първо място. В челото са още Сърбия и близката ни Македония.
В тази връзка припомняме, че миналата година излезе и книгата "България и Румъния – 10 години в Европейския съюз". Както Пловдив е културна европейска столица за 2019, така и Тимишоара ще бъде културна столица за 2021 година.

Географски двата града се намират относително близо един до друг, разстоянието между тях е около 650 км. Въпреки че имат и различия, в много отношения те си приличат. Фактът, че Пловдив и Тимишоара считат, че имат важен принос към европейските ценности, е от изключително значение. Като Европейски столици на културата те създават нов тип диалог и отношение, така че да преоткрият Европа в по-широк контекст.

Преди 4 години започва работата на доц. Възкресия Вихърова по темата за изкуството, като фасилитатор в изговарянето на социалния феномен - насилие.
Нейният мащабен проект "Премълчаното разказано – пътуваща сцена", част от официалната програма на Пловдив – Европейска столица на културата 2019, обединява поредица от творчески продукти, акции и инсталации, които не само илюстрират проблема, но и дават решение. Те са подкрепени с активна изследователска и творческа работа, съобразена със заявката на учители, ученици, родители, педагогически съветници, и споделената от тях нужда от помощ и подкрепа в борбата с насилието в училище.


Втора част гледайте тук >>