Пазарът на оръжие от Кинтекс до Гебрев

Казусът Емилиян Гебрев и "Дунарит"

22.02.2019 | 23:50 Редактор: Зара Паталева
Пазарът на оръжие от Кинтекс до Гебрев

Преди близо четири години трима български граждани са отровени. Изпадат няколко пъти в кома. Едвам оцеляват. Сходството в метода, използваното вещество и засечените по това време в България агенти на руското военно разузнаване напомнят много за случая "Скрипал", в който беше доказана връзка с Русия.

Изводът от последните четири години, от последните няколко месеца и особено от последните няколко дни изглежда е, че пострадалият оръжеен производител Емилиян Гебрев, синът му и производственият директор в "Емко" Валентин Тахчиев трудно могат да се надяват на справедливост.

Наскоро британски издания публикуваха разследване, според което един от предполагаемите участници в покушението срещу бившия руски агент Скрипал е участвал и в опита да бъде отровен българският бизнесмен Емилиян Гебрев, собственик на оръжейния завод "Дунарит" и износител на продукцията .

Вечният протестър Николай Колев – Босия, който миналата година направи гладна стачка 81 дни, винаги е бил странна птица в българската политическа орнитология и никой не успя да го опитоми.
Ако проследим хрониките на българските протести и големи скандали, по време на демокрацията, ще видим, че той почти винаги е един от участниците.

Николай Колев – Босия е роден в Стара Загора на 4 май 1951 година, завършва руска гимназия, учи руска филология до 4 курс, след което се отказва и за кратко работи в кукления театър, като заварчик в строителството, дърводелец и какво ли още не.  Спечелва си прякора Босия, защото никога не носел чорапи, дори и през зимата. Никога не е бил член на БКП, няколко пъти е лежал в Старозагорския и Софийския затвор, заради вицове за Тодор Живков и изказвания против комунистическата власт.

Втора част гледайте тук >>