Опорни хора

Събота от 19:30
още

Меглена Кунева: Не са водени разговори с мен за еврокомисар

Ако става въпрос, дали мога да върша тази работа, разбира се, че мога, каза тя пред Ганиела Ангелова

23.04.2017 | 17:30 Редактор: Димитър Абрашев
Меглена Кунева: Не са водени разговори с мен за еврокомисар

Правителството не е ангажирано с това, което аз мога. У нас има достатъчно добре подготвени хора за еврокомисар. Комуникацията на България и Европа - там ми е сърцето! Бях много добър първи български еврокомисар и много направих за България. Сега, страната ни губи от това, че от декември месец нямаме еврокомисар, каза Кунева.

А какво е мнението й за новото правителство?

44-тия парламент е такъв, какъвто посочиха българите. Да не бъдем жлъчни, да дадем време да се конструира парламентът. Аз не искам непрекъснато да се срива правителство, след правителство. Това накъсване нарушава политическия разказ на България.

Предсрочните избори бяха бягство през парадния вход! Признание, че липсва желание да се пребори корупцията по високите етажи. Няма желание да се прилага антикорупционния закон-за какво говори това?

Сега новото правителство сигурно ще каже за антикорупционния закон-ще започнем отначало!?! Европейските фондове у нас се използват за партийни цели. За съжаление в България Европа се разбира само чрез фондовете.

За обтегнатите отношения Европа- Турция Кунева смята, че вече Ердоган не иска Турция да влиза в ЕС.

За мен ще е изключителен успех, ако Турция поне замрази преговорите, а не те да приключат, каквито гласове все по-често се чуват. Цинизъм е да се използват бежанците като оръжие. Картата на Балканите вече се прекроява. И не е преекспонирано да се говори за „война на Балканите“.

Какво смята Меглена Кунева за спорния законопроект за уседналостта?

Не можах да разбера каква беше работата на служебното правителство да прави законопроекти? От името на кого е направен този законопроект? Политически погледнато, това е лоша инвестиция. Ще има ли обединение на дясното? Откакто прочетох едни стенограми между „Да, България“ и „Нова Република“ се шокирах и разбрах колко много фалш и лицемерие има. Имам желание да предам руля на ДБГ на младите. В тях е бъдещето! А оттук нататък, аз ще събирам оптимизъм!