Опорни хора

Събота от 19:30 часа
още

Тихомир Безлов: Брендо има контакти не само в България, очевидно има талант

Според него Евелин Банев ще лежи седем години в затвора

29.06.2024 | 21:40 Редактор: Йоана Великова

Как Евелин Банев - Брендо е влязъл в България и каква е причината? Говори Тихомир Безлов, старши експерт на ЦИД, в предаването "Опорни хора".

"Не е изключено Евелин Банев - Брендо да е влязъл с този въпросен самолет, за който всички се чудехме преди две години как е минал през няколко европейски държави. Това, което на мен ми се струва малко странно, е, че знаейки Брендо колко е внимателен спрямо рисковите стъпки. Да летиш през няколко държави с този самолет си е риск за мен. При положение, че знаем, че има толкова документи на негово име от чужди държави не виждам защо не е използвал най-простата форма да влезе в България. Това се появи като полицейска версия и ми направи впечатление, че някои журналисти, които са по-близки до полицейските структури, започнаха да разказват. Аз има своя скептицизъм, че реалистично за Брендо, може Брендо да ни каже накрая", каза Тихомир Безлов.

Пред Bulgaria ON AIR той допълни, че има четири опита за искания на неговите адвокати съдът да се произнесе за това дали и как точно може да се интерпретират румънската и италианската присъда в България.

"Евелин Банев е почти на 60 години, не е същото като времето, когато беше фактор в кокаиновия пазар в Западна Европа. Много е трудно да се прецени сега какъв фактор е Брендо, самият факт, че го задържаха в Украйна до оранжерия, която се гледа марихуана показва отиване в една периферия. Брендо развива канали за внос от Южна Африка в един доста ранен период на бързия ръст на кокаиновия пазар, ако погледнем този период 2002-2004 година, когато се утвърждава тогава пазарът е три пъти по-малък спрямо сегашния, загубите на кокаин тогава са много по-малко", припомни гостът.

Тихомир Безлов заяви, че преди години италианските власти коментират, че Евелин Банев контролира и осигурява ⅓ от вноса в коридора Испания-Италия. Тогава са заловили 6 тона и още 1,5 тона от наркотиците, но това не са количества, които да съборят организацията. Проблемът е, че Брендо става публичен. Ако се върнем назад, за него никой не беше чувал до 2005 година и стана известен около убийството на Дишлиев, по-късно и на майка му, която беше тръгнала да свидетелства срещу Евелин Банев. 1992-1993 година започва да работи на турската граница с хероин, след това влиза в орбитата на Иван Тодоров.

"Очевидно има талант, очевидно има контакти не само в България, самият факт е начинът, по който Върховният съд в Италия върна делото при първото гледане, защото каза, че няма доказателства. Начинът, по който си го прехвърляха българските и италианските служби кой съд точно да гледа, показва, че има някакво влияние, какво точно само - можем да гадаем. След това италианците коментираха как той няколко пъти успява да се измъкне от операции по някогово залавяне, първата беше 2005 година, имаше и през 2007 година, но фрапираща е 2008 година, когато Хага се срещат италиански, хърватски, български и швейцарски прокурори и той успява да получи документ, който намират при задържането му 2012 година, в която го информират за операцията. Със сигурност не е само български свързан”, коментира Безлов.

Според него и според прогнозата Евелин Банев - Брендо ще лежи седем години в затвора.

"Ружа Игнатова се е укрила и информацията за нейната смърт е, може би, легенда. Още преди години, когато се появи и не бяха започнали разследванията срещу нея, имаше подозрения за международна група, която стои зад нея, говореше се, че са китайци и руснаци", подчерта Тихомир Безлов, като припомни на зрителите на “Опорни хора” за криптокралицата Ружа Игнатова и как САЩ обяви 5 млн. долара награда за информация, свързана с нея.

Целия разговор гледайте във видеото.