Опорни хора

Събота от 19:30 часа
още

Бойко Найденов: В политиката явно разпространението на записи върши работа

"Това не е характерно само за България, а и за целия свят", отбеляза бившият директор на НСЛС

25.05.2024 | 21:03 Редактор: Йоана Великова

В студиото на предаването "Опорни хора" гостува бившият директор на НСЛС и бивш зам.-главен прокурор Бойко Найденов, който говори за скандалите и политическите сблъсъци в България.

"В политическият ни живот явно разпространението на записи върши работа. Това не е характерно само за България, а и за целия свят. Технологиите напреднаха и всеки един би трябвало да си прави изводите какво и как говори и защо го говори. Прокуратурата не може да реши проблемите на обществото и в никакъв случай проблемите на политическите партии. Прокуратурата би трябвало да се намеси, ако има данни за престъпление. Аз не искам да коментирам какво е записано, въпросът е дали е записано по законо-установения ред", каза Бойко Найденов. 

Пред Bulgaria ON AIR той поясни, че за да се гарантира липсата на манипулация на записите, те трябва да бъдат записани с определена техника, от определена служба, записът се предоставя на органите на досъдебното производство и това дава гаранция, че няма да има манипулация. Всичко извън този начин може да бъде манипулирано. 

"Ако тези политици са обсъждали как да направят престъпление и службите не са ги записвали и разследвали е вина на службите. Защо службите разбират за тези неща от някакъв сайт? Къде са тези служби? Самият факт, че досега няма осъден политик на най-високо ниво говори сам за себе си, но това е и най-трудното нещо. За да се стигне до едно такова разследване трябва да се създаде екип, който има абсолютно доверие и никой не предава никого, но в България това не се случва", допълни бившият директор на НСЛС.

На въпроса дали прокуратурата изпълнява политически интереси, гостът отговори, че тези обвинения са от началото на демократичните промени и ще продължат, но не може да даде категоричен отговор. 

"Всичко зависи от избирателя. Ако избирателят избере хора, които наистина не направят промени, които да съответства на Конституцията и да съответстват на реалното желание на хората да живеят добре, то ще се случи. Ако не го направи няма да се случи", с тези думи завърши Бойко Найденов. 

Целия разговор гледайте във видеото.