Опорни хора

Събота от 18:30 часа
още

Меглена Кунева: Преди изборите сме изправени пред демократичен дефицит

"Което е България отвътре, това е България и навън", каза бившият еврокомисар

27.04.2024 | 19:46 Редактор: Йоана Великова

Гост на предаването "Опорни хора" е бившият еврокомисар и министър по европейските въпроси Меглена Кунева, която говори за политическата ситуацията и предизборната кампания месец преди изборите. 

"Поредни предсрочни избори, невъзможност да стигне едно правителство до края на мандата си и да представи какво е направило, неспособност да се намери национална ценност, заради която хората да бъдат убедени, че да си струва да се върви напред с едно или друго правителство. Това е картината на България в момента и има много неща, за които си струва да съжаляваме. Само преди няколко дни, на 25 април, се навършиха 19 години от подписването на договор за присъединяване на България към Европейския съюз. Тази дата за мен е много скъпа, не само заради пописването, но и заради писането на договора в продължение на 7 години. Тогава тази цел ни обединяваше до степен, че когато се гласува договорът, нямаше нито един глас "против". В момента няма ситуация в Народното събрание, в която да няма нито един глас "против". Това сравнение провокира в мен не просто спомени, а започва да става болезнена тема, защото не можем да намерим нищо, което да ни зареди, мотивира и да ни накара да издържим трудностите", каза Меглена Кунева. 

Пред Bulgaria ON AIR, тя заяви, че скандалите в България са непреодолими пречки, както вътре в държавата, така и извън нея. Всеки политик, когато защитава и представя страната навън, трябва да е убеден, че в България подкрепата, разбирането и общността стоят желязно зад една или друга теза. Ще бъде много трудно на всеки да излъчва увереност, знаейки какво е отношението в страната към управлението и това е проблем.

"Държава се изгражда бавно, институции се изграждат бавно. Трябва много голямо отваряне към обществен контрол, защото единствено това е начинът, по който можем да се предпазим от това, което в момента ни заобикаля. Няма как до всеки един висш служител да се постави още някой, който го контролира, а и кой ще контролира контрольорите? Единственият начин, който е измислен в света, е чрез отвореност. Обратното означава демократичен дефицит и боя се, че точно преди изборите сме в такъв демократичен дефицит", допълни Кунева

Според госта партиите в България не чувстват нужда да обяснят автентичната, истинска причина за своите действия и хората го разбират, а гражданите имат интуитивни рецептори и разбираме кога политиците ни лъжат и кога са искрени. 

"Постът на външния министър ни е толкова важен, защото е много важно как изглеждаме отвън. Ние до такава степен сме объркани и не знаем как изглеждаме отвътре и някой отвън трябва да ни го каже, а всъщност не бива да има разлика. Което е България отвътре, това е България навън. Аз неслучайно казах, че който и да е на позиция министър или министър-председател, ако той няма убедеността, че представлява нацията колкото се може по-обединена, няма да бъде убедителен. Получавайки оценка отвън, това някак си легитимира всяко управление вътре, вместо да е обратното, това са напълно сменени плоскости. Вероятно затова този достъп до света и до форумите е толкова важен", каза Меглена Кунева относно външната политика на България. 

Тя допълни, че за нас, щом едно одобрение идва отвън, значи нещата в държавата ни са наред и това са сменени ценности. Ние сме в Европейския съюз, искаме да бъдем в Шенген и в Еврозоната, защото това е добре за нас, а външната политика се измерва през съюзите, в които сме.

Гледайте целия разговор във видеото.


2
1 rate up comment rate down comment 0
гном
преди 1 седмица
Туй нещо пак с е появи от нафталина -нещо да закриеш още два блока на Козлодуй няма ли д а предложиш Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
Някой си
преди 1 седмица
Това нещо,що не се скрие вече?? Сигнализирай за неуместен коментар