Опорни хора

Събота от 18:30 часа
още

Николай Василев: Сивият списък за пране на пари е голям срам, заметохме го под килима

"Имиджът на страната ни никога не е бил по-лош, отколкото е сега", каза бившият вицепремиер

28.04.2024 | 12:17 Редактор: Йоана Великова

В предаването "Опорни хора" темите за политическата ситуация в България и за финансовото състояние на държавата ни коментира бившият вицепремиер и бивш министър на икономиката Николай Василев. 

"Последните три години няма да ми останат любими в историята на българския преход - огромно разделение в обществото на принципа "всички партии срещу всички останали", само скандали и почти нищо ново създадено и изградено, никаква визия, никакви идея. За мен основно се говореше за каране между хора. Това беше основната тема в държавата през последните години. Няма връзка между това коя нова политическа сила говори за борба с корупцията и какво става след това. Винаги се получава едно и също, но този път нищо чудно да се окаже, че сме счупили всички рекорди по-бързо от друг път", каза Николай Василев. 

Пред Bulgaria ON AIR той заяви, че през последните години ни управляваха хора, които като видят пари във фискалния резерв ги изхарчват и цялата им житейска, икономическа и управленска философия може да се разкаже с няколко изречения: "Вземане на максимално много дългове, правим максимално голям дефицит, надуваме максимално разходите, те вярват, че така ще вдигнат икономиката"

"Сивият списък за пране на пари е голям срам за България и го заметохме под килима, защото нито един политик не знае какво да направи и нищо не е направил. Сивият сектор е и финансиране на международния тероризъм. Ако видите списъка на държавите, които ни правят компания в този сив списък, отвратително е. Държава от Европейския съюз, която говори за влизане в Еврозоната и за Шенген. Имиджът на България никога не е бил по-лош, отколкото е сега. От хаоса на 90-те години досега не е имало такъв период", допълни бившият вицепремиер.

По темата за влизането на България в Еврозоната Николай Василев припомни, че преди Асен Василев да дойде на власт, България покриваше всички изисквания. Датата за влизане беше 1 януари 2023 година. Според него сега българите щяха да се гордеят, да бъдат по-щастливи и по-богати, но за момента сме много далеч от приемането на еврото. 

"БВП на държавата вече е много голям, към 200 млрд. лв. Държавата трябва да има къде да бръкне, да си посрещне спешните и тежки разходи, може да има войни или природни бедствия. Асен Василев беше оставил държавата с пари за един работен ден напред на 8 април 2022 година. Сега, когато за пореден път си тръгна от Финансовото министерство, беше оставил пари за 10 дена напред", поясни гостът. 

Василев заяви, че няма да каже лоша дума за демокрацията, защото тя е най-добрата измислена система за управление. Тя има своите проблеми понякога, но в крайна сметка тя се самолекува. 

Гледайте целия разговор във видеото.


1
0 rate up comment rate down comment 0
бг смешки 2
преди 2 седмици
ТА НАЛИ именно вие докарахте БГ до тук ! Сигнализирай за неуместен коментар