Опорни хора

Събота от 18:30 часа
още

Михаил Миков: Не обезглавиха Росен Желязков, а Народното събрание

"Трудно ще има редовен кабинет след тези избори", каза бившият вътрешен министър

27.04.2024 | 18:57 Редактор: Йоана Великова

В студиото на предаването "Опорни хора" бившият председател на Народното събрание и бивш вътрешен министър Михаил Миков коментира темите около свалянето на Росен Желязков от председателския пост на парламента. 

"Сбъдна се едно мое предсказание за председателя на Народното събрание, че могат да му поискат оставката и че тези конституционни промени ще доведат до такъв хаос и безумие в периода, когато вече мнозинството е изгубило способността си да излъчи правителство, стават прегрупирания, всеки срещу всеки, казват се клетви и обиди", заяви Михаил Миков. 

Пред Bulgaria ON AIR той каза, че има много сериозна подготовка за предстоящите избори, която минава през всичко. Според него политиката е последното нещо, което в момента занимава хора.

"Не знам някой от тези, освободили Росен Желязков, дава ли си сметка, че без възможността и желанието им да изберат друг председател на Народното събрание не обезглавяват Росен Желязков, а самото Народното събрание. Президентът ще го свика, но заместник-председателите не могат да поемат функцията на председателя. Хубаво, тръгнал си да махаш Росен Желязков, избери друг председател. Народното събрание не е нито на ГЕРБ, нито на "Продължаваме промяната-Демократична България", нито на БСП, на никой не е! То е на България. Това е безотговорно политически, но това е част от промените в Конституцията", коментира бившият председател на Народното събрание. 

Той допълни, че според него промените в Конституцията вече започват да дават поражения и ще продължават да дават.

"Прочитът във вътрешен план и прочитът в международен план са ужасяващи, ако някой се замисли. Страхувам се, че няма усещане за това. Продължават обидите, продължават сравненията, които си разменят политиците, продължава ритането в парламента в пряк и преносен смисъл. Всичко това отвращава хората и причината е една: размиването на политическото пространство, липсата на ясни политики, върху които да се сключват коалиции, да се търсят съюзи и да се изграждат отношения, най-вече личностни отношения", добави Миков.

По отношение на МВР и схемата с контрабандисти Миков смята, че работи от 10-15 години, а ДАНС прояви кураж да си счупи и разбие това, което е функционирало много години. Той очаква да има повдигнати обвинения, а прокуратурата - да се потруди. 

"Аз влизам в тази предизборна битка, за да подкрепя лявото в България. Напуснах БСП, когато влезе в коалиция с наследниците на СДС - ПП-ДБ, напуснах, когато БСП се отказа от историята си, от идеите на лявото в името на властта. Многократно съм предупреждавал, че този процес и това поведение на ръководството, тази вътрешнопартийна касапница, която се извършва толкова години, няма как да прави БСП по-силна. Видя се на последните 3-4 избори, че крайното закрепване на петото място означава втора дивизия без перспектива", поясни той. 

Гостът заяви, че според него трудно ще има редовен кабинет след тези избори. 

Гледайте целия разговор във видеото.