Опорни хора

Събота от 18:30 часа
още

Румен Овчаров: Стартира унищожаването на "Марица-изток"

"Енергетиците се заблудиха от това, че им е хвърлено едно "морковче", каза бившият енергиен министър

09.10.2023 | 16:30 Редактор: Таня Харизанова

В предаването "Опорни хора" гостува бившият енергиен министър Румен Овчаров. Ето как коментира протестите на миньорите.

"След като блокадите продължават, значи споразумението не е изпълнило нищо от това, за което беше подписано, а то нямаше как и да се изпълни, защото там за миньорите няма абсолютно нищо. Това са енергетиците, които се позаблудиха от това, че им е хвърлено едно "морковче" като механизъм за капацитет. Нещо, което можеше да реши до някаква степен въпроса, ако беше реализирано преди 3-4 години, когато се обсъждаше този казус. Тогава не беше направено. Така че, и за едните, и за другите няма абсолютно нищо в това споразумение, което да гарантира поминъка им. А съхраняването на териториалните планове във вида, в който са, на практика стартира процесът по унищожаване на енергийния комплекс "Марица-изток", каза той.

Като енергиен експерт Румен Овчаров направи оценка на ситуацията.

"Тези планове слагат началото на края на комплекса "Марица-изток" като енергийно сърце на България. И това е изключително непрофесионално. Просто защото, ако ние спрем тези централи, няма с какво да покриваме енергийния баланс на страната си. Казвам го с числа, защото слушам едни псевдоексперти как ни разказват, че фотоволтаиците ще ни решат проблема. Миналата година от фотоволтаиците в България има произведени 3,8 млн. KWh електроенергия, 3,8. Потреблението в България е 38 млн. KWh. 10 пъти повече. 16 млн. KWh идват от Козлодуй. Когато попитам откъде идват останалите, те ми казват "от внос". Откъде от внос, при положение, че миналата година България покриваше целия дефицит в региона. Изнесохме 12 млн. KWh, 12 милиона! Добре, тази година да кажем, от фотоволтаици ще произведем 5,5 млн. KWh, но до 38? Защото потреблението ще бъде пак толкова", попита Овчаров.

Той припомни 2017 година - големия студ през месец януари.

"Сега ще ви кажа какво ни предстои. Когато мощностният баланс беше стигнал 7700 MW нито една страна не ни даде един MW. Говоря за мощностния баланс, защото освен енергийния, за който говоря, има и мощностен, който трябва да се покрива. В определени моменти мощността става 7000 MW и тези моменти са обикновено зимата, когато е тъмно и студено".

По темата за внос на ток от Турция при нужда, Румен Овчаров бе категоричен: "България е източникът, който покрива дефицита в целия регион, включително и в Турция. В ЕСО има една карта, вижте как са потоците. България в момента изнася повече отколкото внася. Тази година няма да бъде като миналата, когато изнесохме 12, но има 4-5 милиарда, които пак ще изнесем".

Според бившия енергиен министър ВЕИ не могат да бъдат алтернатива на базовите мощности: "Защото ВЕИ са източник, който е несигурен, източник, който трябва да бъде резервиран, източник, който не може да покрива мощности, баланси, особено в периодите на най-голямо натоварване".

Гледайте целия разговор във видеото.


2
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 6 месеца
До калин: Да не би да искате да канят пак американски шпиони или диверсанти на сащ в България и да ви лъжат "ех, че е яко в България, без електромощности, без новоизградено нищо, а само чрез затваряне, затваряне и е още по-яко"?! Нима ви липсва левон хампарцулайнян, според когото заплатите дори трябва да бъдат намалени?! Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
Калин
преди 6 месеца
Боже, колко е честен. Мисли само за доброто на българския народ. Беше и в "ЛУЛОИЛ" и там защитаваше интереса на народа. Една стотинка не е взел за себе си. Такива хора канете в телевизийте. Да сте живи и здрави. Знам че спите спокойно. Сигнализирай за неуместен коментар