Опорни хора

Събота от 18:30 часа
още

Ген. Съби Събев: Да се снеме гриф "секретно" от помощта за Украйна

С-300 са неизправни ракети от 2020 г., нямаме право да ги ремонтираме, каза експертът

02.10.2023 | 17:30 Редактор: Таня Харизанова

"Това са неизправни ракети от 2020 г., когато е направен опит да се сключи споразумение с компанията производител да ги изпратим там, да отстранят дефектите повредите. Те отговориха, че нямат възможност да ги ремонтират. Те имат много по-нови образци и предлагат на тяхно място да закупим нови. Започва войната и така спира този проект, поради което те стоят в нашите складове", каза първият български военен представител в НАТО ген. Съби Събев в предаването "Опорни хора".

Ще ги ремонтират ли украинците? 

"Ще опитат, понеже имат ремонтни способности и са експлоатирали такъв тип ракети дълги години, евентуално да ги преведат в изправно състояние и да ги използват. Фактически, те не могат да се използват. Това е заключението на специалистите от взривно-ракетни войски, които извършват тези проверки, които са установили още 2020 г., че те трябва да бъдат ремонтирани, изпратени в завода производител. Само там могат да се ремонтират. Ние нямаме право да отваряне и да ремонтираме", заяви ген. Събев.

Гостът бе категоричен, че от помощта, която предоставяме на Украйна, е крайно време да се снеме този гриф "секретност" и, както други страни обявяват, какво предоставят, а и нашата общественост да знае, да бъде напълно прозрачно, мисля че е напълно нормално да се снеме тази прекалена секретност". 

Целия разговор гледайте във видеото!