Опорни хора

Събота от 18:30 часа
още

Проф. Огнян Герджиков: Борислав Сарафов ще остане, той тръгва да реформира прокуратурата

Нямаме стабилно законодателство, казва бившият председател на НС

26.09.2023 | 19:00 Редактор: Таня Харизанова

Ще "осъмнем ли с нова подобрена Конституция на осми декември" по думите на Делян Пеевски? Отговорите в предаването Опорни хора от проф. Огнян Герджиков, бивш председател на НС и бивш служебен премиер.

"Че ще е нова, донякъде да, но че ще е подобрена, не съм убеден! Не знам откъде този кураж от това самочувствие на нашия законодател, който смята, че, ей така набързо, може да променя законите и особено основния закон - Конституцията. Това е нещо, което най-много ни липсва, това ни е ахилесовата пета. Ние нямаме стабилно законодателство! По-добре закон, който е несъвършен, но да действа във времето, отколкото непрекъснато да правим промени и след няколко месеца да констатираме, че тези промени са неудачни и пак да променяме, и пак да променяме. Хората са казали: Три пъти мери, един път режи.". Ние правим точно обратното - ние три пъти режем и после викаме: "Що все късо излиза?", казва проф. Герджиков.

"Защо непрекъснато ние трябва да си променяме законите? Не знам. Има хората, чиито закони, на стотици години, са по-малко променяни, отколкото тези нашите, които преди 10 години сме ги приели. Ето, това не го разбирам. И това просто е голяма язва в България", възмущава се професорът.

Ще стои ли на това място още дълго Борислав Сарафов?

"Поне в близка перспектива той ще бъде. Той се опитва да прави нещо по-различно, да покаже, че тръгва да реформира прокуратурата. Той насочи стрели върху такива прокурори, които много дълго време държат преписки и не ги придвижват. Това е добре, защото има такива случаи - немалко. С години се затлачват дела, прокурорски преписки. И от тази гледна точка, Сарафов действа добре. Но как ще се развият нещата нататък, не знам?"

Целия разговор глеедайте във видеото!