Опорни хора

Събота от 18:30 часа
още

Ненчев: Путин може да използва ядрено оръжие или негов аналог

Политиците да бъдат по-откровени към обществото и избирателите, казва бившият военен министър

03.07.2023 | 15:30 Редактор: Таня Харизанова

В предаването "Опорни хора" гостува бившият военен министър Николай Ненчев. Той коментира втория транш помощ за Украйна така:

"Това е наш основен приоритет и не виждам причини, това да не се случва. Дори без да съм съвсем наясно с какво в момента разполагаме и какво можем да предоставим, струва ми се, че бихме могли да бъдем още по-активни".

Ненчев припомни, че "по време на редовния кабинет, когато самата Корнелия Нинова беше министър, ние получихме положителни отзови не само от страна на Украйна, но и от страна на НАТО, че сме в първата десетка. Това се крие от обществото, нещо, което аз лично не разбирам. Струва ми се, че политиците трябва да бъдат малко по-откровени и честни спрямо обществото и своите избиратели. Всички разбираме, че се касае за една несправедливост. Русия извърши интервенция върху една свободна и независима Украйна. Тоест, Русия се отказа от всички онези ангажименти и договори, които беше подписала, не ги спази. Злоупотреби с правото на първо място, на второ място с доверието на хората. Това е силно обезпокоително. Представяте ли си какво означава над 220 хиляди жертви от страна на Русия. Това е безумие".

България ще подкрепи Украйна за влизането й в НАТО.

"Украйна получава пълната подкрепа на Алианса, включително на САЩ, с всички необходими боеприпаси и финансови средства. Така че е въпрос на време. Украйна показа, че има характер. Украйна показа, че има боеспособна армия, която се противопостави и то много успешно. Няма да забравя, още в първите дни на атаката от страна на Русия, като че ли никой не искаше да повярва. Защото отричаха и президентът, и външно министерство в Русия, че се готви нещо подобно", коментира Ненчев.

Има ли сили, които искат да свалят Путин от власт в Русия?

"Това е очевиден факт. Вече информацията е достатъчно, тя е и достоверна, не се оспорва. Това, че беше разклатен режимът на Путин, въпреки всички спекулации, че едва ли не това е заговор, организиран от самия Путин, категорично не съм съгласен. Защото, какво донесе това на Путин? Един смут. Путин вече е още по-слаб, още по-несигурен. И цялата тази твърдост, цялата тази последователност рухна пред очите ни. И пред очите на международната общност. Путин нито е силен, нито е уверен в себе си, нито има перспектива в бъдеще. Единственото нещо, което много силно ме безпокои, е дали той ще стигне до край. Ядрено оръжие или негов аналог", заяви бившият военен министър.

Целия разговор гледайте във видеото!