Опорни хора

Събота от 18:30 часа
още

Горанов: Левът е подценен и трябва да е в по-добра позиция спрямо еврото

Пенсии да се плащат със заеми не е устойчив модел, категоричен е бившият финансов министър

20.03.2023 | 18:00 Редактор: Таня Харизанова

"Не знам кой беше сътворил този доклад на МФ, в който има определени твърдения, но искам като дългогодишен финансов министър и експерт в Министерството на финансите да кажа, че валутният борд е, бих казал, свръх стабилен и не знам в чия глава се роди темата да се коментира курсът на лева към еврото. Напротив, може да се намерят аргументи, че той е подценен и левът трябва да е в по-добра позиция спрямо еврото, но в никакъв случай не може да се коментира, че курсът на лева към еврото, когато България влиза в еврозоната, ще е различен от 1.95583 и всяка спекулация с този въпрос е ненужна и глупава, да не говорим, че нищо не зависи от правителството в тази посока. Има едно решение на Народното събрание, което приехме през 2020 година във връзка с присъединяването на българския лев към валутно курсовия механизъм II, по-известен като ЕRM II, в който изрично сме декларирали, и то с огромно мнозинство в Народното събрание, че България влиза в ERM и ще води преговори за присъединяване към еврозоната, но само с този курс. Ако някой постави под съмнение валутния курс, ние просто няма да влезем в еврозоната, но такава тема никога не съм чувал досега. Бях изненадан и смятам, че някой е подвел финансовия министър да включи подобни теми в доклада. Забравете тази тема!"

Това каза в предаването "Опорни хора" бившият финансов министър Владислав Горанов по повод излезлия доклад на МФ за финансовото състояние на държавата.

Според Горанов, "в служебното правителство, след последните избори от лятото на 2022 година и разпускането на 47-мия парламент, още август месец се заговори за такива числа. В последствие, когато се представяше така наречения „Удължителен закон за бюджета“, отново се говореше за подобни числа. В режим на див популизъм няма как да увеличаваш пенсии, без да увеличаваш осигурителни вноски, да увеличаваш социални трансфери, без да увеличаваш данъци. Тоест няма такава житейска логика да увеличаваш необезпечено разходите и в един момент да не отидеш на високи нива на дефицит", смята бившият финансов министър.

"Безспорно пенсионерите заслужават повече, но ние трябва да го изработим като общество, преди да им го дадем. В противен случай пенсии да се плащат със заеми не е устойчив модел. Независимо от това, че разбиха социалната система като финансов модел, не успяха да спечелят достатъчно време, защото не се прави така неустойчиво с авантюра", категоричен е Горанов.

Целия разговор гледайте във видеото!

 


1
2 rate up comment rate down comment 0
съд за
преди 1 година
"Наемателят" от списъка "Магнитски"....Неговите милиони са на сигурно място .... Сигнализирай за неуместен коментар