Опорни хора

Събота от 18:30 часа
още

Ясен Тодоров: Разследване на главния прокурор не е съдебна реформа

Тази тема е на повече от 20 години, допълва зам.-директорът на НСлС

13.03.2023 | 17:00 Редактор: Таня Харизанова

МС редактира Закона за контрол на главния прокурор. Какво следва?

Огтоворите в предаването „Опорни хора“ от Ясен Тодоров – заместник - директор на Националната следствена служба.

„Общо взето се преповтаря старата идея, наказателен съдия от окръжен, апелативен или върховен съд, с ранг съдия от Върховния съд да бъде избиран от някакъв списък, с предварително съгласие и той да провежда разследване срещу главния прокурор. Една схема, която е супер странна и аз искам по-отначало да тръгнем, защото според мен, българското общество е абсолютно заблуждавано. За съжаление, от много ваши колеги, които под „съдебна реформа“ разбират само това нещо, дали ще бъде разследван главен прокурор, то и сега има такава възможност, естествено. И ако се приемат тези три основни идеи на правосъдното министерство – съдия да разследва главния прокурор, да подлежат на съдебен контрол отказите от образуване на досъдебно производство и да няма магистрати в парламентарната квота на ВСС и всичко приключва. Това е абсолютна заблуда. Дори да се случат тези три неща, те по никакъв начин няма да доведат до по-добро правосъдие и да повишат усещането за справедливост у българския гражданин“, казва зам.-директорът на НСлС.

Той коментира, че „не може българската вътрешна политика да се определя от чужди посолства, независимо от това, чии са те. Дали ще е руското, американското, английското или което и да е, или от Брюксел, или от някой друг. Вътрешната политика е работа на българските политици, на българските политически партии, на българските народни представители, които пишат и гласуват нашите закони. Конкретно по текстовете, за възможността на разследване на Главния прокурор, повишаване на неговата отчетност, контролът върху него, поводът за тази актуална тема е повече от 20 години. Убийството на прокурор Николай Колев, оттам тръгва всичко това, 2003г. Сега сме 2023г. В българското законодателство има страшно много позитивни, положителни промени. Статутът на Главния прокурор сега е много по-различен от статута на главния прокурор през 2003г. Той подлежи на много по-голям контрол. Има имунитет, какъвто на всички останали магистрати и ако той извърши някакви нарушения, може да бъде отстранен от ВСС безсрочно. Това всички го видяхме, че има такава процедура. А ако извърши престъпление, може да бъде разследван. Това е елементарно. Но ние се опитваме да втълпяваме мнение, определени кръгове да втълпяват на обществото, че това е съдебна реформа. Не. Това не е съдебна реформа“, категоричен е Ясен Тодоров.

"За всяко нещо, което се случва в живота има стояща отзад причина. Нищо не се случва случайно. Аз мога да кажа, че съм радетел за съдебна реформа, но истинска съдебна реформа! Която в наказателно- правната си част означава осъвременяване на наказателния кодекс, привеждане в съответствие на този кодекс с съвременните обществени отношения и деформализиране на наказателния процес. Това е съдебна реформа в наказателната част на правораздаването, но тези, които са големите радетели, глашатаите на съдебната реформа, никога не са се занимавали с наказателно право, никога не са виждали жив престъпник, никога не са влизали в съдебна зала и те не го разбират", заяви зам.-шефът на Националното следствие.

Целия разговор гледайте във видеото!