Опорни хора

Събота от 18:30 часа
още

Каракачанов: Ако говорим за победа срещу Москва, това означава война на НАТО с Русия

Европа можеше да инициира спирането на огъня

27.02.2023 | 15:30 Редактор: Таня Харизанова

В предаването "Опорни хора" гостува бившият министър на отбраната и почетен председател на ВМРО Красимир Каракачанов.

Разговорът започва с темата за една година война в Украйна.

„Лошото е, че след първата година войната продължава. Нека си го кажем, двете главни противопоставящи се сили – Русия и САЩ – не възнамеряват да започват преговори. Това е повече от видно и това е причината да продължава войната, а и честно казано, аз не виждам и на каква база биха могли да седнат. Не случайно казвам САЩ, а не Европа, защото Европа, както виждаме, в тази война е само донор и икономически губещ. Донор на старо въоръжение и основен губещ в тази ситуация покрай войната. Не виждам на каква основа. Лозунгът, който чуваме и на Мюнхенската конференция, и от изказванията на шефа на НАТО, и от изказването на Макрон, и от много други западни политици, че преговори могат да се водят, когато Русия се изтегли от Украйна“, казва Каракачанов.

„Всъщност, тази война не е ей така избухнала, защото на Путин така му е скимнало сутринта. Тази война има своята предистория. И тя е в отношенията между Запада и Русия поне през последните 20 години. И когато там отношенията, грубо казано, са се счупили, като доверие, беше ясно, че някъде ще избие. Тя на няколко пъти избива, ако забелязвате, в Сирия, където САЩ се опитаха да подкрепят т.н. „въоръжена демократична опозиция“, всъщност Алкайда, да свалят правителството на Башар Расат. Тогава Русия го предотврати. Преди това още имаше един опит, при който Грузия беше вкарана в една подобна схема и Путин реагира радикално, тоест беше въпрос на време и много от наблюдателите, дори и западни наблюдатели, смятаха, че полето на сблъсъка ще бъде Украйна, но какво виждаме? Една година се навърши от войната. Виждаме, за съжаление, едни хора, които повтарят едно и също: „Война до победен край“, „Оръжие до край, докато Русия не бъде победена“. Добре, нека да задам въпроса реторично. Кой може да победи Русия? Видно е, че Украйна не може да победи Русия и тук говорим военно- експертно. Тя няма нито икономически потенциал, колкото и помощи да получава, а те са около 100 млрд. до момента, колкото и оръжие да получава. Нито демографски може да победи Русия, защото на територията на Украйна няма повече от 27 млн. население, докато Русия е държава със 150 млн. население. Нито като военно- промишлен комплекс, тя има потенциала да извади онзи военен ресурс, който успешно да се противопостави, не говоря да победи. Тоест ако говорим за победа срещу Русия, това означава война на НАТО срещу Русия“, убеден е бившият военен министър.

„Това какво означава? Точно това означава! Трета световна война или ядрена война. Но ако стигнем до ядрена война, честно казано, няма да има значение, кой ще е победил“, категорично заявява бившият военен министър

„Европа имаше един голям шанс. Да се държи като велика сила, а не да се държи като придворна дама, защото Европа можеше с геополитическото си месторазположение, с икономическия си потенциал, с дипломатическия потенциал да изиграе ролята на фактор“, коментира Каракачанов.

„В първите дни и месеци на войната, когато все още руснаците се движеха към Киев и още не бяха обявили официално присъединяване на тези четири региона към Руската федерация, Европа можеше да инициира спирането на огъня. Но ЕС от първия ден започна да говори за санкции и за помощи“, казва бившият военен министър Красимир Каракачанов.

Целия разговор гледайте във видеото!

 

 

 


1
1 rate up comment rate down comment 0
европейска шматка
преди 1 година
тоз откакто го отсвириха открил Америка Сигнализирай за неуместен коментар