Опорни хора

Събота от 18:30 часа
още

Делян Добрев: В политиката обикновено 2 + 2 = 3

Възможна е коалиция БСП и ПП или ДБ, ГЕРБ и ДПС, смята депутатът от ГЕРБ

23.01.2023 | 12:30 Редактор: Таня Харизанова

"За следващите избори е възможна една коалиция или с леви партии, ако БСП и ПП вземат толкова гласове, колкото са необходими, за да управляват, или с дясна коалиция – ДБ, ГЕРБ и ДПС. В последно време се спекулира с това, че (и вероятно ще стане) ПП и ДБ ще се явяват в предизборна коалиция. Аз не виждам основата за една предизборна коалиция. Как може една чисто лява партия (ПП е по-лява партия от БСП) с една дясна партия, като ДБ, която даже можем да кажем, че са по-десни от ГЕРБ. Как могат тези двете партии да се съберат, как ще мелят брашно заедно". Това каза в предаването "Опорни хора" депутатът от ГЕРБ Делян Добрев.

Той бе категоричен, че „в политиката такива мнозинства невинаги дават математически резултат, тоест, може да се окаже, че 2 + 2 е равно 3. Така се случва обикновено в политиката. Има хора, десен електорат, които виждат, че ПП са чисто леви и това може да ги накара да не излязат въобще да гласуват. От друга страна, има леви хора в ПП, защото тя се очерта като най- лявата партия, които няма да гласуват, ако ДБ е в тази коалиция. Минават изборите – ние сме първи. Нареждаме се в същата конфигурация в НС и тогава как ДБ ще договаря евентуално кабинет или участие в кабинет с ГЕРБ, ако те са заедно с ПП".

Според депутата, в тази коалиция "те никога няма да могат да вземат решения, защото ПП ще са два пъти повече от ДБ. ДБ в момента, по всички социологически прогнози, е в подем, тоест, техните проценти растат. От друга страна ПП върви надолу по всички социологически агенции. Защо ще се събират?", попита Добрев.

Той припомни, че "на миналите избори ДБ се молеше да се яви заедно с ПП и те арогантно ѝ отказаха. Сега си размениха ролите и в същото време ДБ бърза да се яви заедно на избори с ПП – не го разбирам“, заяви Делян Добрев.

Целия разговор гледайте във видеото.