Опорни хора

Събота от 18:30 часа
още

Проф. Янаки Стоилов: Хората все по-трудно различават партиите

Промяната на гласуването няма да се отрази на избирателната активност, категоричен е конституционният съдия

15.11.2022 | 14:25 Редактор: Таня Харизанова

Навлизаме ли в конституционна криза? Питаме проф. Янаки Стоилов, конституционен съдия, в предаването „Опорни хора“.

Той бе категоричен, че „в момента няма конституционна криза“.

“Какво би означавало достигането до конституционна криза? Ако НС не беше започнало своята дейност, щеше да се създаде парламентарна криза и тъй като много институции са свързани с парламента, без да е предвиден ред как да би могло да се достигне до нови избори, в конкретната ситуация, тогава можеше да става дума за конституционна криза. Тя може да настъпи по други причини, при други обстоятелства, но непосредствено в момента, политическият процес, можем да кажем, че се развива в рамките на Конституцията", каза Стоилов за TV Bulgaria on air.

За политическата ситуация и очакванията за сформиране на правителство.

„В първите два мандата едва ли ще има положителна развръзка, но пък не трябва да се изключва всякакво развитие в рамките на третия мандат. Т.е., виждаме, че редица от политическите партии казват, коя с коя не може да има сътрудничество, да подкрепи неин мандат, но когато дойде мандат, който не е в нито един от тези партии, може да се откажат всякакви развития. И го казвам, не с оглед на това, дали ще бъде добре или зле, това вече е въпрос на преценка и на самите партии, и на отделните политически партии. Но това, че доверието към политическия процес намалява, според мен, се дължи на обстоятелството, че хората все по-трудно различават партиите. Има партии, които не се различават по съществените си позиции на вътрешната и външната политика, но казват, че няма да работят заедно. И други, които претендират, че имат важни различия по определени въпроси, но казват, че отново са готови да партнират помежду си. Липсват сериозни ориентири, които да слагат границата, защото е напълно нормално между различните политически сили да има определени граници, които не се преминават. Възможни са редица компромиси, но те не трябва да бъдат за сметка на това, за което те самите преди всичко търсят подкрепа в избирателите. И виждаме крайния резултат – рекордно ниска избирателна активност. В Дания, при неотдавна проведени избори, са имали рекордно ниско участие ( 80%) в парламентарни избори. За нас достигането до 50% изглежда някаква трудно изпълнима задача“.

По повод въвеждането на хартиената бюлетина проф. Янаки Стоилов каза:

„Много от държавите се придържат към класическите, утвърдени методи за гласуване, но в българските условия възникваха много проблеми в изминалите години - и с контролиран вот, и с коригиране на резултати, на протоколи, и така нататък. Така че, всичко това трябва да се постави в конкретния контекст. Без да се предрешава този въпрос за някакво далечно бъдеще. Трябва да се търсят решения, които имат по-малко дефекти. Промяната на технологията за гласуване няма да се отрази съществено върху избирателната активност“.

„Това е едно наивно обяснение на разочарованието на хората, на тяхното отдръпване от политиката. Пак казвам, технологични причини могат да съществуват, но те не са водещите по отношение на упражняването, на мотивацията за участването в изборите“, категоричен е проф. Янаки Стоилов.

Целия разговор гледайте във видеото!