Опорни хора

Събота от 18:30 часа
още

Таско Ерменков: Има риск в края на годината да получим фактура за газ, който не сме потребили

Енергийният експерт призова служебното правителство да не поставя "Газпром" на последно място

16.08.2022 | 17:31 Редактор: Петя Кръстева

Ако ние продължавахме да получаваме газ от "Газпром", щяхме да плащаме 130 евро на мегаватчас, а не 152. В момента втечненият газ е около 185 евро на мегаватчас, а на борсата е над 210. И още едно число, което е много показателно – Унгария, въз основа на дългосрочния си договор с "Газпром", получава газа за малко над 50 евро на мегаватчас. Това заяви енергийният експерт и член на Изпълнителното бюро на БСП Таско Ерменков в предаването "Опорни хора".

"Когато политизираме нещата с газа, а не се водим от икономическия интерес на държавата – нещата винаги се объркват. Другият парадокс е, че вкарваме руски газ, само че плащаме на посредници”, добави той.

Ерменков призова служебното правителство да ускори своите действия по отношение на "Газпром" и да не ги слага на последно място.

"Ние нямаме много голям избор по отношение доставките на газ. Трябва да решим дали ще купуваме газ на спотови цени и ще плащаме безумни пари, или ще седнем най-накрая както индустрията и всеки нормален човек иска, да потърсим там, където газът е най-евтин", посочи социалистът.

"Първото нещо, което трябва да направим, е да си уредим отношенията с "Газпром", защото продължавайки с тази политика, има риск в края на годината да получим фактура за газ, който не сме потребили. Има начин, по който трябва да се съобразяваме както с интересите на "Булгаргаз", така и с тези на "Газпром" като руска фирма. Това, което е много важно, е, че в момента по договора, освен формата на плащане, нищо друго не се променя – нито стойност, нито количества“, обобщи Таско Ерменков ситуацията с доставките на синьо гориво у нас за Bulgaria ON AIR.

"Можем да похвалим предишното правителство за социалната политика и тук никой не може нищо да каже срещу увеличението на пенсиите, доходите, помощите за младите семейства, безплатните детски градини и още много други. Ако хората гласуват за политики, то ще се окаже, че БСП има много по-голям потенциал от това, което социолозите ни дават, категоричен бе той относно мерките в интерес на хората, които редовното правителство е реализирало, благодарение на социалистическата партия.

В заключение той посочи, че всеки президент има правото да назначава служебно правителство спрямо собствените си виждания. Но  според него е странно, когато първите действия на такъв кабинет, вместо провеждане на честни избори, са насочени в посока уволнението на хора от определена политическа партия.

"Това няма как да не доведе до брожения срещу Радев. Президентът в момента не лобира за нито една от партиите, защото вече се опари от опита си с ИТН и "Продължаваме промяната", но сякаш се опитва стратегически да си подготви нещата за по-нататъшни управления", коментира социалистът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК