Опорни хора

Събота от 18:30 часа
още

Таско Ерменков: Най - малък шанс за кабинет има, ако мандатът получи ИТН

Ще говорим и с ИТН, и с ПП, и с ДБ за да направим правителство, допълни експертът от БСП

11.07.2022 | 13:00 Редактор: Таня Харизанова

Ако бъде даден мандат на ДБ или ИТН ще го подкрепи ли БСП?

„В момента ми се струва, че сме сложили тигана на масата преди още да сме хванали рибата. Нека да даде президентът мандата и ще разсъждаваме тогава. Ние нямаме червени линии по отношение на коалиционните си партньори, с които до сега управлявахме“. Това каза Таско Ерменков от БСП в предаването „Опорни Хора“.

„Ние с ИТН сме водили диалози. Както забелязвате, това, че има искри, които прехвърчат в парламента, не означава, че не сме водили диалог с тях. Затова казвам- нека президентът да си изпълни правомощията и да даде третия мандат и тогава ще говорим. Ние ще говорим с всички - и с ИТН, и с ПП, и с ДБ, за да можем наистина да се опитаме да направим правителство.

И не защото толкова много ни се иска да управляваме държавата в тази ситуация, а защото това, което беше прието сега и с което смятахме, че може да се направи правителство и то да продължи да управлява, има много неща, които са наши, които сме ги обещавали на хората и 80% от тези неща вече ги изпълнихме с наша социална програма, която сега се случи в правителството.

Например безплатни учебници за ученици от 1- ви до 12- ти клас, залегнало вътре, до края на годината да бъде прието; безплатни лекарства за децата до 14г.; преизчисляване на пенсиите; за първи път определяне на формула, по която да се изчислява минималната заплата и максимален осигурителен доход, а не със законни числа, които да са вътре, тоест да бъде икономическо обосновано. Тоест неща, които ние смятаме, че биха могли да помогнат за оправяне на живота на хората“, допълни Таско Ерменков.

На въпроса, с кой мандат и на коя политическа партия има най - голям шанс, гостът отговори: „Най - малък шанс ще има, ако го даде на ИТН, имайки предвид взаимоотношенията между тях и ПП. Другите два случая, въпрос вече е на разговори, на диалог, на поставяне на приоритети, на съобразяване с националните интереси. Пак казвам, в това, в което сега се договорихме е написано, че трябва да възстановим дипломатическите си отношения с Русия“.

Като енергиен експерт Таско Ерменков коментира и темата за доставките на газ у нас.

„Това, че ще има край на руския монопол, не означава, че има край на доставките и трябва да има край на доставките на газ от Русия, защото азерския газ е 1 млрд. Това са 30% от потреблението на България. Ще намерим още 1 млрд. с много напрягане, но остават още милиард - милиард и половина. Откъде ще дойде той?

Така че, темата „Газпром“ не е затворена тема за нас и за това казвам - нека да видим на кого ще бъде даден мандатът и по какъв начин. Защото някой от коалиционните ни партньори сега, използвайки, че мандатът е при тях, може да се откажат от тези позиции, което пък за нас е неприемливо. Ние не можем да живеем в свят, където има енергийна несигурност и в свят, в който ние воюваме и си прекъсваме политическите взаимоотношения с Русия“.

Целия разговор гледайте във видеото!