Опорни хора

Събота от 18:30 часа
още

Филип Попов, БСП: Въпросът за членството на РСМ е първосигнален и вече свали едно правителство

Българският интерес не е защитен достатъчно добре, категоричен е депутатът

27.06.2022 | 17:00 Редактор: Таня Харизанова

България даде зелена светлина и вдигна ветото на република Северна Македония. БСП обаче гласува против.

„Защото това е нашата позиция, залегнала и в коалиционното споразумение. Не считаме, че предложението от сегашното френско председателство отговаря на критериите, които ние бяхме заложили. Най-малкото, защото се базира на двустранен проектопротокол, който не е подписан от двете страни и вътре в него има недоизяснени неща. Аз лично се въздържах от глас, защото смятам, че в един по-спокоен момент включително за България, било то в следващ парламент или в сегашния, ако намерим формулата, с която да го запазим, това предложение би могло да се обсъди по-спокойно. Не знаем защо толкова се бърза в момента. Единият от доводите, в който изразихме съмнение е, че България няма да получи по-добро предложение. Но диалогът трябва да продължи и в следващото председателство, и вътре в България, и между институциите, по-конкретно Консултативния съвет за национална сигурност, който трябваше да се свика по тази тема. Това е нашата позиция, която изразихме многократно“. Това каза в предаването „Опорни хора“ депутатът от БСП Филип Попов.

„Ние твърдим, че бихме могли да защитим националния интерес много по-добре и да се проведе много по-задълбочен дебат и разговор в много по-спокойна обстановка, защото такова решение не се взема от днес за вчера и това за нас е неразбираемо и недопустимо. Разбира се, че засяга националния интерес на България. Има моменти във френското предложение, които не отговарят на нашите виждания и на червените линии, които посочихме по отношение на стартирането на преговорите за Северна Македония“, коментира депутатът от БСП.

„Въпросът за членството на Северна Македония е първосигнален и тук на практика вече свали едно правителство. Това може да се случи и там. Но нас ни интересуват българските интереси и не може това предложение да се базира на протокол, който не е финализиран. Той не е подписан и това звучи като обещание за сватба, колкото и несериозно да звучи. Освен това на Историческата комисия между България и Македония в това предложение се възлагат прекалено много правомощия и възможности и й се прехвърля суверенитет и от едната, и от другата страна и това не е много добре“, категоричен е Попов.

„В учебниците в Северна Македония езикът на омразата е успешно насаждан, но въпреки това забележете, че народите остават. Правителствата идват и си отиват, но въпреки това и двата народа преследват собствения си интерес. Знаете, че при последното преброяване българите в Северна Македония бяха малко над 3000 и само по това могат да се правят изводи по отношение на политиката там“, обобщава Филип Попов.

Депутатът от БСП подчерта, „че това, по което се спекулираше, не е реално и премиерът не е водил тайни преговори“.

Филип Попов изрази позицията на БСП: „Смятаме, че българският интерес не е защитен достатъчно добре“.

Целия разговор гледайте във видеото!