Опорни хора

Събота от 18:30 часа
още

Божанков, БСП: Заварихме държава с безпрецедентни нива на корупция

Тезата, че ИТН са напуснали коалицията заради Северна Македония, е абсурдна

13.06.2022 | 14:30 Редактор: Таня Харизанова

„Няма ситуация без изход. Има различни алтернативи и въпросът е коя е най-добрата за страната“.Това каза в предаването „Опорни хора“ Явор Божанков, депутат от БСП.

„Първо, следва да тръгнем от алтернативата, която не е добра, за да стигнем до добрата. Не е добра спиралата от предсрочни избори. Част от проблема в момента е именно тази една година, която имаше множество служебни кабинети. Без тази ситуация щяхме да имаме реализирани инвестиции по Плана за развитие, а все още нямаме дори започнати проекти. Като държава имаме ангажимент да променим множество законодателни актове, но без кабинет това няма как да стане. Проблемът е, че Борисов търгуваше народните представители като куфари. Отговорността да управляваш е огромна. За нас би било много по-лесно да сме опозиция. Сега плащаме висока цена и сме наясно с това. Въпросът не е дали искаш да управляваш, а дали отговорността го изисква. И тя го изисква. Заварихме държава с безпрецедентни нива на корупция, администрация, сраснала се с икономически оператори, които пък са се сраснали с бившата власт и на целия фон няколко кризи, инфлация, война. Трудно е да управляваш в тази ситуация. На власт сме от почти половин година. Направиха се не малко неща, но и много останаха неизпълнени“, допълва Божанков.

„В няколкото кратки мандата „Има такъв народ“ бяха скарани и с „Демократична България“. Не е достойно и е безотговорно това да се прави от държавни мъже и първите хора в държавата. Независимо кой от коя политическа сила е, приоритет трябва да са доходите на хората, икономиката, ръстът на цените и как ще преминем през това предизвикателство“, каза депутатът от БСП по повод оттеглянето на ИТН от коалицията.

Явор Божанков коментира и информацията, че премиерът е водил тайни преговори за вдигане на ветото за РСМ.

„Единственият, който може да вдигне ветото срещу Северна Македония е тя самата, когато изпълни ангажиментите си. Това е консенсус между управляващи и опозиция, между президент и цялото българско общество. България е взела ясно решение и то не подлежи на преразглеждане. Министър-председателят е длъжен да води преговори, да отчита постигнатия прогрес или липсата на такъв пред Народното събрание, но нищо друго не може да направи. Тезата, че „Има такъв народ“ са напуснали коалицията заради Северна Македония, е абсурдна. Не сме в позиция да „хокаме“ нашите партньори за това, кой иска постове, кой пари. Факт е, че разговорът се върти около тези неща, но по силата на вота на нашите избиратели ние имаме такъв процент, че нашите народни представители са 26, управляваме няколко министерства и това, което можем да направим и зависи от нас, е да дадем пример, как се прави. В такава тежка криза, когато си поел отговорност за управлението на държавата, се изисква да си политик“, категоричен е Явор Божанков.

„Пред нас в момента стои огромна цел – да актуализираме бюджета. Ще е недопустимо да не я изпълним. Тук ще се види на каква висота са всички 240 народни избраници, защото в тази актуализация влизат увеличените средства за българските производства, за земеделието, намаленото ДДС за топлоенергията, за топла вода, за газ, облекченията за горива (25 ст. на литър), много важна актуализация на пенсиите – от 2000 лв. максимална пенсия до края на годината тя трябва да стане 3500 лв. Кой народен представител и с какви мотиви ще гласува срещу тази актуализация, ще видим в зала и ако някой го направи, той ще носи отговорност за своите решения“, допълва Явор Божанков, депутат от БСП.

Цялото интервю гледайте във видеото!

 


1
1 rate up comment rate down comment 0
Каскет
преди 1 година
Позабрави ли сте аркадашлар, нали доста време не сте в управлението! Точно бкп разви безпрецедантните нива на корупция в България! Спомнете си какво се говореше по времето на бкп: "Да ти умрат връзките дано!", "Силно мой човек", " Наш другар" и пр. Сигнализирай за неуместен коментар