Сексуалната зависимост – Провокативно, 68 епизод

Съществува ли такова заболяване

06.11.2017 | 18:01 Редактор: Зара Паталева
Сексуалната зависимост – Провокативно, 68 епизод

"Това, което в САЩ се нарича "сексуално зависим", в нашите ширини е един мъж, който е много потентен. Аз не съм много сигурен, че има такова заболяване, защото, без да го отричам, аз не страдам от него", каза режисьорът и писател Йордан Славейков. 

"Според мен, управляващите елити в Америка са решили, че трябва да има едно огромно табу и са избрали то да бъде върху секса и свободното общуване на тази тема", добави Славейков и разказа как преди известно време в САЩ са арестували 4-годишно момченце за сексуално насилие". 

"На мен също ми се е случвало като подрастващ да бъда подложен на сексуално насилие, аз знам какво е това. Не съм бил физически изнасилван, но знам какво е някой по-възрастен от теб да се опитва да се възползва от тялото ти. Не се оцелява лесно след това", сподели режисьорът. Той каза, че би му било интересно да направя спектакъл по темата, но не с професионални актьори. 

В Женските досиета X с д-р Сашка Георгиева продължихме темата за българските принцеси през Средновековието. Лидерският талант на Елена, съпругата на сръбския владетел Стефан Душан, блесва след смъртта на мъжа ѝ. Георгиева каза, че макар и рядко срещана, любовта в тези политически бракове не е била невъзможна. 

„Диагноза сексуална зависимост така обособена у нас все още няма. Тук хората все още не са склонни да признаят, че са зависими от секс. Като балкански субекти ние се радваме на сексуално здраве и не отчитаме това като проблем, игнорираме го. В САЩ има 12 милиона души диагностицирани със сексуална зависимост“, каза психотерапевтът Галина Кабаджова. 

Според нея, порно филмите създават нереалистични очаквания към партньорите. Ако обвързан мъж твърде много гледа порно, това е знак, че нещо във връзката не върви. Кабаджова открои три вида сексуална зависимост: биологична, която започва в ранния пубертет, когато момчето започна да гледа порно и да изпитва голямо удоволствие, граничещо с еуфория; психологична зависимост, която обикновено е свързана с травма, и сексуано-анорексична зависимост - съзнателно или не бягане от интимността.


Втората част на предаването гледайте тук »