Престъпността през комунизма – Провокативно, епизод 61

Гледайте “Провокативно” всяка неделя от 10:30 по Bulgaria ON AIR

11.09.2017 | 14:00 Редактор: Зара Паталева
Престъпността през комунизма – Провокативно, епизод 61

Новият сезон на „Провокативно“ започва  с въпроса наистина ли престъпността по време на комунистически режим беше по-малка отколкото сега. Какво се криеше зад тази идилия? Отговори търсим от политолога и депутат от ГЕРБ Антон Тодоров и журналиста Кин Стоянов. 

„Аз смятам, че тогавашната престъпност беше по-голяма от днешната", каза Антон Тодоров. Пътно-транспортните произшествия са били в пъти повече от сега, добави той и подкрепи твърдението си с конкретни документи и официална статистика на МВР. „Почти нищо от тази статистика не е стигало до медиите“, отбеляза Тодоров. Той цитира доклад на Народната милиция от 1989 година, според който за един месец са регистрирани 20 умишлени убийства, 9 опита за убийства, 10 изнасилвания, 11 грабежа, 57 кражби на обществено имущество, 300 кражби на лично имущество, 9 самоубийства и 1 блудство. През 80-те години са се случвали по 250 убийства на година, което е два пъти повече от сега, каза Тодоров. Имало е и огромни злоупотреби с държавни средства в рамките на 55 000 – 120 000 лева. Целият разговор с Атон Тодоров вижте във видеото: 

В женските досиета Х музикалната редакторка  Красимира Йорданова разказва за съдбата на оперната прима Нели Карова. „Това е една изключително голяма певица, за която не знаем нищо по простата причина, че я обявиха за невъзвращенка, спряха да излъчват записите ѝ, не даваха да се съобщава името ѝ. Даже портретът ѝ в операта беше махнат“, каза Йорданова. „На сцената Нели Карова беше много красива, артистична и въздействаща. След 9-и септември успешната ѝ кариера не спира, напротив. През 1949 година получава наградата Народна артистка. Това ме кара да мисля, че някой я е защитавал. Слухът е, че това е Вълко Червенков", добави Йорданова. 

За фактите и заблудите относно престъпността през комунизма Милена Фучеджиева разговаря с журналиста Кин Стоянов. „Спомням си как цели тумби деца до среднощ играехме в Парка на свободата. Единствената сянка по време на комунизма беше Жоро Павето“, каза Стоянов. „Медиите изначално бяха в една парадигма, че трябва да показват само хубавото. За престъпността не можеше да се говори“. Според Кин Стоянов по времето на СОЦ-а самата държава е извършвала престъпления спрямо своите граждани. "Делото "Двуличник за супершпионина Иван-Асен Георгиев е пример, в който българската държава убива свой гражданин, въпреки че няма никакво основание той да бъде осъден на смърт", посочи журналистът. 

В анкетата питаме хората кога престъпността е била по-висока – през СОЦ-а или сега и защо в България няма серийни убийци. 

Втора част гледайте тук >>